Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Staan voor je geloof: martelaarschap als verbindend begrip - Recensie

Lars FrenkelHet is een aantrekkelijk boek geworden, het boek uitgegeven vanuit de Hofkerk, de Amsterdamse kerk van de Martelaren van Gorcum. Een boek over martelaarschap in de geschiedenis én in de moderne tijd. Martelaarschap als een verbindende lijn tussen toen en nu,tussen kerk en maatschappij, tussen verschillende kerken en religies, tussen mensen die niet zo gauw en vanzelfsprekend in contact met elkaar (willen) zijn. Uitgaande van centrale en menselijke kernwaarden zoals Verbinding, Verzoening, Vergeving, Verdraagzaamheid, Vrijheid, Vrede: de mooie aangegeven V-woorden. Persoonlijk zou ik er nog een aan durven toevoegen: Vertrouwen.

Het boek is in drie delen ingedeeld. Eerst over martelaarschap in het algemeen en in de loop der geschiedenis. Hier ook over waarom dit boek überhaupt is geschreven en uitgegeven. Over de Martelaren van Gorcum, die naam gegeven hebben aan de Hofkerk in Amsterdam-Oost, is er een lang en gedetailleerd verhaal, dat zeer leerzaam is. En over het feit dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat ze heilig werden verklaard; een eerste aanleiding voor het ontstaan van het boek. Hier speelt ook mee dat de Protestantse Reformatie dit jaar 500 jaar oud is (Maarten Luther en zijn stellingen op een kerkpoort in Wittenberg in 1517). Aan de wijze woorden van paus Franciscus, dat ‘Het martelaarschap oecumenisch is’, wordt een hoofdstuk besteed.

Oecumenische martelaren

omslag staan voor je geloofBijzonder en indrukwekkend is ook deel twee van dit boek. Een aantal moderne (oecumenische) martelaren, die zeer bewuste keuzes hebben gemaakt, worden gepresenteerd. Bekend zijn wellicht Etty Hillesum en Dietrich Bonhoeffer. De trappisten, die in 1996 in de Algerijnse woestijn vermoord werden, komen in beeld en ook het door de abt achtergelaten geestelijk testament. De film ‘Des hommes et des dieux’ vertelt onvergetelijk hun verhaal. Zr Dorothy Stang (Brazilië) is voor mij een nieuwe en bijzondere kennismaking. En de twee laatste zijn zeer recente martelaren: Frans van der Lugt (Syrië) en Jacques Hamel (Frankrijk). Allemaal getuigen in eigen bloed om niet te vergeten.

Getuige zijn vandaag

In het derde deel wordt Martelaarschap anno nu besproken. Met een aantal voor mij nieuwe voorbeelden komt het oecumenisch en interreligieus aspect van het martelaar zijn aan bod. En in de epiloog wordt o.a. de simpele en eigenlijk vanzelfsprekende vraag naar voren gebracht, die ik herhaaldelijk aan mezelf heb gesteld: ‘Waar haalt een mens of een ideologie … het recht vandaan om andere mensen te doden?’ Was er geen reden om die vraag te stellen, dan zouden we geen martelaren hebben (gehad).

Een prachtig boek dus is dit, mooi afwisselend tussen tekst en afbeeldingen. Vanwege wat het uit de geschiedenis vertelt, vanwege de verhalen van nieuwe martelaren en het feit dat er zeker nieuwe zullen komen. En ook vanwege dat het een heel mooi gedenkboek is over de imposante en grootse Hofkerk, mooi gelegen aan het Linnaeushof in Amsterdam-Oost.

Hofkerk: proficiat ermee!

19 augustus 2017, Killarney, Ierlandm(waar in de kloosterkerk van de Franciscanen relikwieën van de Martelaren van Gorcum aanwezig zijn)     

'Staan voor je geloof: martelaarschap als verbindend begrip', Ari van Buuren, Frank de Haas en Coen van Loon. Juli 2017.

Het boek kost € 10,-- plus € 3,95 verzendkosten en is te bestellen via Ellie Togni, Email:  

 

Volledige Agenda > 

08
mei
Den Bosch
Het Midden-Oosten wordt al jaren geteisterd door oorlog. Syrië en Irak zijn zwaar gehavende landen. De

10
mei
In het christelijk Oosten staan liturgie en spiritualiteit sterk in het teken van de verrijzenis. Een

05
juli
Utrecht
Wil je meer weten over oud-katholieke theologie? Ook in 2020 is er een summerschool “Old Catholic

 

 

Laatste lezersreacties:

 • —- zei Meer
  Ja zeker paus tawadros de 3e 4 dagen geleden
 • Geert van Dartel zei Meer
  Dat kan. Stuur uw email adres s.v.p. naar dan sturen we het door aan... dinsdag 25 februari 2020
 • Hans Kragten zei Meer
  Ik zou graag in contact komen met pastor Van Doorn! Hij kent mij zeker nog van vroeger. Is dat nog mogelijk? dinsdag 25 februari 2020
 • Geert van Dartel zei Meer
  De weggevallen zin is weer teruggekeerd. zondag 19 januari 2020
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI