|
Nieuws
Onder 'Nieuws & Blogs' treft u alle nieuwe items op de site aan. Bij 'Nieuws' vindt u de nieuwsberichten met betrekking tot de oecumene. 'Blogs' biedt bijdragen van verschillende bloggers over oecumenische ontwikkelingen en gebeurtenissen en in de categorie 'Favorieten' treft u de tien meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar aan.
De Doop als teken van eenheid
Dit artikel gaat over een onderzoek door Nathan Noorland naar dooperkenning en de betekenis van het doopsel in de Russisch-orthodoxe Kerk.
Het onderzoek
Hoe gaat men om met het erkennen van een doopsel dat in een kerkgemeenschap buiten de Oosters-orthodoxe Kerk is bediend. Om praktische redenen werd het onderrzoek beperkt tot de Russisch-orthodoxe Kerk in Nederland. Het werd voor Nathan Noorland een verkenning die bestond uit diepte-interviews met een aantal priesters, het regelmatig meevieren van de Goddelijke Liturgie in verschillende parochies, het meemaken van een doopviering in de doopkapel van Amsterdam en het letterlijk ondergedompeld worden in de vele literatuur over dit onderwerp. Het artikel neemt ons mee in dit onderzoek.
De mens als persoon – oosters-christelijke visies op menselijke waardigheid - Reeks Publiekslezingen
De Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Leerstoel “Orthodoxie, Mensenrechten, Vredesopbouw in Europa (PThU, Instituut voor Oosters Christendom, Nijmegen) organiseren dit voorjaar een reeks online publiekslezingen over het concept van menselijke waardigheid in de oorsters-christelijke tradities. De lezingenreeks gaat over inhoud, mogelijkheden en problemen van de oosters-christelijke antropologie ten aanzien van menselijke waardigheid en mensenrechten.
Karim Schelkens, Johannes Willebrands, een leven in gesprek
Zondagmiddag 24 januari om 14.00 uur was er een zoommeeting over de biografie van kardinaal Willebrands, geschreven door Karim Schelkens. Omdat ik als pastor in Almelo de kardinaal enkele keren ontmoet heb in verband met de toediening van het Vormsel, wilde ik het boek kopen en gelijk gaan lezen. Het is prachtig geschreven. Het leest vlot weg. Het is zelfs hier en daar spannend. Al lezende raakte ik ervan doordrongen dat ik een man ontmoet had van groot kerkhistorisch belang en van wereldformaat. Zelf zou hij dat niet gezegd hebben. Zijn enige wens was de kerk van Christus te dienen in heel zijn veelvormigheid.
Kerken zijn geroepen om vrede te stichten
‘Dit Webinar geeft hopelijk een nieuwe impuls aan de vredestheologie en het gesprek in de kerken over de inzet voor vrede’. Dit zei Fred van Iersel, voorzitter van de Beraadgroep Kerk en Samenlevingsvragen na afloop van het symposium ‘Samengeroepen om Vredestichters te zijn, dat op woensdag 20 januari jl. onder auspiciën van de Raad van Kerken plaatsvond. Aanleiding was de heruitgave van het verslag van de Internationale Dialoog tussen Rooms-Katholieken en Dopersen tussen 1998 en 2003.
Themanummer Perspectief over 'Wij Geloven'
In 2019 publiceerden Bram van Beek en Herwi Rikhof in het boek Wij geloven een gezamenlijk commentaar op de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel uit 381. Op 6 november 2020 hiled de Katholieke Vereniging voor Oecumene een online symposium over dit boek. Sprekers waren Dr. Eric Bouter en Mgr. dr. Gerard de Korte. Daarna vond een uitvoerig debat plaats met de auteurs en de inleiders. Deze perspectief is hiervan een neerslag. Naast de bijdragen van het online symposium publiceren we in dit nummer nog twee bijdragen over 'Wij geloven'.
BLIJF IN MIJN LIEFDE - Oefenen in openheid naar elkaar
Vanaf zaterdagavond 16 januari is op https://vimeo.com/500275481 een video te zien die de gezamenlijke kerken van Wijk bij Duurstede hebben gemaakt in het kader van de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid. Het filmpje van zeven minuten bestaat uit korte reacties op Jezus' woorden 'Blijf in Mijn liefde, en je zult veel vrucht dragen'. De hervormde gemeente, de baptistengemeente, de protestantse gemeente en de katholieke geloofsgemeenschap hebben elk een eigen inbreng. Ook burgemeester Iris Meerts komt aan het woord.
Gebedsweek voor de eenheid bij Chemin Neuf
Voor de gebedsweek voor de eenheid onder de christenen, die zoals elk jaar in de hele wereld van 18 tot 25 januari zal plaatsvinden (Nederland 17-24 januari), zullen we op ons You Tube channel dagelijks het "Gebed voor de Eenheid" laten zien, geïnspireerd door Abbé Paul Couturier en dagelijks gebeden in de Gemeenschap Chemin Neuf.
De Aya Sofya is weer een moskee
De regering Erdogan heeft beslist dat de Aya Sofya – eerst een keizerlijke kerk, daarna een keizerlijke moskee en vervolgens sinds 1934 een museum – weer een moskee wordt.
In het buitenland heeft dit veel negatieve reacties opgeroepen. Natuurlijk allereerst van Griekenland en Rusland. Maar ook de Europese Unie heeft de maatregel veroordeeld. Is dit terecht? Is er een verdrag geschonden?
Hernieuwde ingebruikname
In het artikel 'De Aya Sofya is weer een moskee' gaat Gerrit Steunebrink in op deze hernieuwde ingebruikname van de Aya Sofya als islamitisch bedehuis.
God is groter dan ons hart - Antonius Jan Glazemaker
Antonius (Teus) Jan Glazemaker (1931-2018) was een beminnelijk mens die het verstond om met allerlei mensen en meningen om te gaan en toch zichzelf te blijven. Hij wist zich gedragen door het geloof en het vertrouwen op God. Misschien dat hij daardoor als aartsbisschop van Utrecht in staat was om tijd te nemen voor het nemen van beslissingen en geen overhaaste stappen te zetten. Juist tijdens zijn ambtsperiode (1982-2000) zijn er door de kerk ingrijpende beslissingen genomen.
Perspectief 2020-49 Eucharistie en Avondmaal
In deze uitgave van Perspectief gaan we allereerst in op de nota 'Gemeinsam am Tisch des Herrn' van de Duitse studiegroep van katholieke en protestantse theologen. In een interview dat afgenomen werd voordat het commentaar van de Congregatie voor de Geloofsleer bekend werd, spreekt dr. Ton van Eijk, oud-voorzitter van de Raad van Kerken, zich uit over de inhoud en het belang van deze tekst voor de oecumenische relaties tussen katholieken en protestanten. Prof. dr. Peter-Ben Smit onderwerpt in zijn bijdrage de uitvoerige exegetische paragraaf in 'Gemeinsam am Tisch des Herrn' aan een kritische beschouwing.
De overige bijdragen in dit nummer zijn gewijd aan de encycliek 'Fratelli tutti' van paus Franciscus, godsdienstvrijheid in het Midden-Oosten en de oecumenische betekenis van de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel.