Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Slide background

Solidariteitsbijdrage van de gezamenlijke religieuzen in
Nederland via de KNR - Projecten in Nederland (PIN)

Slide background

Steun de oecumene
Word lid of abonnee!

Dialoog over de Kerk

Op de jaarvergadering hield prof. dr. William Henn ofm.cap een lezing over het ontstaan van het document over de Kerk. Hier vindt u zijn inleiding en powerpointpresentatie alsook het document zelf.

William Henn geeft aanzet tot gesprek over The Church

foto 2 Henn'Ik geloof dat De Kerk, naar een gemeenschappelijke visie weergeeft wat we zouden kunnen noemen "een hiërarche van ecclesiologische waarheden" Door ons te richten op de meest fundamentele aspecten van het christelijk geloof met betrekking tot de werkelijkheid en de activiteit van de Kerk, worden gescheiden christelijke gemeenschappen in een nieuwe context en omgeving geplaatst waarin ze uitnodigd worden opnieuw de verschllen die hen nog verdelen te overwegen.' Met deze woorden onderstreepte prof. dr. William Henn ofm.cap de betekenis van de dialoogtekst over de Kerk in de zoektocht naar eenheid van de Kerk. 

Op de uitnodiging van de Katholieke Vereniging voor Oecumene en het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit hield William Henn op 7 november in het Protestants Diensten Centrum een inleiding over de oecumenische zoektocht naar een gezamenlijke visie op de Kerk. Henn, een kapucijner pater uit de VS, doceert ecclesiologie aan het Gregoriana in Rome en was als lid van de commissie Faith and Order nauw bij de totstandkoming van deze tekst betrokken. De reacties op het Limarapport uit 1982 gaven de aanzet tot deze zoektocht naar een gemeenschappelijke visie op de Kerk.

In zijn inleiding ondersteund door een powerpointpresentatie (zie onder) schetste Henn de verschillende fasen die tot deze convergentietekst geleid hebben. Gedurende een proces van twintig jaar zijn verschillende ontwerpteksten op tafel gelegd die op basis van de reacties van de kerken werden herzien. De tekst De Kerk, naar een gemeenschappelijke visie werd op 21 juni 2012 op een bijeenkomst van Faith and Order op het eiland Penang in Maleisië met algemene stemmen vastgesteld. Het document is inmiddels aan alle kerken die bij Faith and Order zijn betrokken met het verzoek om vóór 31 december 2015 op het document te willen reageren.

Groepsgesprekken 33 640x480

In samenwerking met het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit organiseert de Katholieke Vereniging voor Oecumene een aantal gesprekken rondom dit document. In Utrecht vond daarvan de eerste ronde plaats. In groepsgesprekken werden reacties op het document uitgewisseld. Deze zullen gebruikt worden bij het opstellen van een reactie op de tekst.  

Tentoonstelling

In Utrecht ging ook de door Rob van Uden gemaakte tentoonstellling bij De Kerk in première. Met behulp van 16 oude gravures van Pieter Schut, overwegingen, fragmenten uit de Bijbel en citaten uit De Kerk, probeert Van Uden de theologische tekst dichter bij mensen in parochies en gemeenten te brengen. De tentoonstelling kan voor een klein bedrag bij de vereniging gehuurd worden.

 

 
'The Church'
Faith and Order Paper 214 (NL)

 

Lezing 'The Church'
door William Henn

 

Sheets 'The Church'
door William Henn


02
juni
Op donderdagmiddag 2 juni vindt in Den Bosch in het Franciscushuis een presentatiemiddag plaats in het kader van de campagne 'Hoop voor de Kerk in Syrië & Irak' van de Raad van Kerken. Deze

04
juni
Moeder Godskerk in Amsterdam
Op zaterdag 4 juni wordt in Amsterdam de slotbijeenkomst van de campagne 'Hoop voor de Kerk in Syrië en

03
juli
Campus Universiteit Utrecht
The course offers an introduction to Old Catholic theology in an ecumenical context. Old Catholic theology
Laatste lezersreacties:

 • Herman van Bemmel zei Meer
  Heel moedig van die beide wethouders uit Dokkum (een moordstad ! ) om aanwezig te zijn op deze... 3 weken geleden
 • Gied ten Berge zei Meer
  Van Iersel op zijn best. Twintig jaar geleden is het alweer dat de laatste Bisschoppelijke... zondag 27 maart 2016
 • Dries Fidder zei Meer
  Als voorzitter van een conf vereniging binnen de N-H-Kerk ben ik diep getroffen door het lezen van... zaterdag 27 februari 2016
 • John Wernert zei Meer
  Beste pater Johan, zou graag nog eens contact met je willen hebben, je hebt Piet spijkers en mij... woensdag 27 januari 2016

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 
secretariaat@oecumene.nl
KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI