Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Perspectief 2017-37

Perspectief 2017-37

In dit nummer van Perspectief brengen we een aantal lezingen samen die in het kader van de Reformatieherdenking bij verschillende gelegenheden zijn gehouden. Het bijzondere daarvan is dat in deze bijdragen de uitdagingen waar de kerken vandaag voor staan uitdrukkelijk aan de orde komen. De Reformatie wordt herdacht met het oog op de toekomst van het Evangelie en de christelijke gemeenschap.  

Inhoud Perspectief 2017-37

In dit nummer van Perspectief treft u de volgende artikelen aan:

 

Hubertus Blaumeiser (theoloog Focolarebeweging) geeft, geïnspireerd door leven en werk van Chiara Lubich, de oprichtster van de Focolare, drie impulsen op de weg naar eenheid. Hij benadrukt hierin dat de eenheid in verscheidenheid een gave van God is, dat het kruis van Christus de weg opent naar de ander en dat eenheid pas naderbij komt als we de pijn van de verdeeldheid durven toelaten.  

Lees dit artikel

  Blaumeiser

Margriet Gosker (coördinator van de Reformatieherdenking) gaat in op de spiritualiteit van Maarten Luther. In haar lezing wordt duidelijk dat katholieken en protestanten in dit herdenkingsjaar nieuwe wegen proberen te banen.   

Lees dit artikel

  Gosker

De lezingen van Martin Hein (bisschop van de Evangelische Kerk van Kurhessen-Waldeck) en Dick Akerboom vormen een tweeluik. Zij hielden beiden een referaat op de jaarlijkse ontmoeting tussen het bisdom 's-Hertogenbosch, de Protestantse Kerk van Zuid-Nederland en de Evangelische Kerk van Kurhessen Waldeck. Zij gaan beiden in op de vraag welke impulsen uit de Reformatie vandaag relevant zijn voor de hervormingsinspanningen en het toekomstig handelen van de Kerken in onze tijd. Akerboom ziet als grootste uitdaging voor de Kerk om de vraag opnieuw te stellen en de ervaring van de levende God uit te dragen in de niet-religieuze taal van onze tijd.      

Lees het artikel van Martin Hein

Lees het artikel van Dick Akerboom

  Hein

Akerboom


Jeong-Hun Michael Shin (secretaris van de Commissie voor oecumene en interreligieuze dialoog van de Katholieke Bisschoppenconferentie in Zuid-Korea) gaat in op de Reformatieherdening in Zuid-Korea. Zijn bijdrage vormt tevens een inleiding in de religieuze situatie in Korea. 

Lees dit artikel

  Shin

Geert van Dartel reflecteert vanuit zijn persoonlijke geschiedenis op het belang van bruggenbouwers voor het overwinnen van de scheidslijnen die in de loop van de geschiedenis in Europa zijn ontstaan en zich maar moeilijk laten helen.       

Lees dit artikel

Dartel

  

 
Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI