Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Herman van Alaska

Jaargang 67 Nummer 4

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat in de Verenigde Staten de “Orthodoxe Kerk in Amerika” (Orthodox Church in America, OCA) werd opgericht. Ook 50 jaar terug werd monnik Herman van Alaska heilig verklaard. Hij geldt als de grondlegger van de (Russische- maar thans onafhankelijke) Orthodoxe Kerk op het Noord-Amerikaanse continent. Over hem, zijn leven en actualiteit gaat dit artikel van Huub Vogelaar in Pokrof 2020-4.

Voor sommige christenen in Nederland is deze Russische heilige bekend via een televisieprogramma ‘Eilanden van Amerika’ 06 V Herman in kajak(Islands of America) dat hem vorig jaar kort ‘in beeld bracht’. De documentaire richtte zich op twee eilanden bij Alaska: het grote eiland Kodiak en het nabijgelegen kleinere met dicht naaldbos bedekte eiland Spruce, het latere vluchtoord van Vader Herman in het begin van de 19e eeuw. 

Zijn gedachtenis bleef levend

Herman van Alaska, zoals hij wordt genoemd, is gekend voor zijn toewijding en wilskracht om de inheemse bevolking te beschermen tegen de brute uitbuiting door Russische kolonisten in Alaska einde 18e en begin 19e eeuw.
Geboren in Rusland in 1766 vertrok hij in 1793 vanuit het klooster Valamo naar Alaska voor het missieproject onder de inheemse bevolking. Vanwege zijn leven en werk daar bleef na zijn dood zijn gedachtenis levend en werd hij tenslotte heiligverklaard.

Overige artikelen

Paul Baars schreef een artikel over de bekende Servische componist Mokranjac. Karien van Heesewijk haalt herinneringen op aan pater Frans van der Lugt die 6 jaar geleden in Syrië werd vermoord. In de meditatie vertelt Nick Pouls het verhaal van Nicolaas de Gek die tsaar Iwan de Verschrikkelijk afhield van de verwoesting van Pskov. In een volgend artikel schrijft Nick Pouls over onderzoek naar hoogmiddeleeuwse handschriften van Athos. Hierna komt een artikel over de leek van de hand van Paul Evdokimov (1901-1970). En de rubriek Byzantijnse liturgie gaat over de zogeheten kleine waterwijding.

 

 

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Maarten de Boer zei Meer
  het dopen als baby is nergens terug te vinden in de bijbel. Het proces van sterven en opstaan in... 3 weken geleden
 • Maarten de Boer zei Meer
  ekklesia21.weebly.com 3 weken geleden
 • emma zei Meer
  hoii ik ben als baby katholiek gedoopt nu sinds anderhalf jaar ben ik bekeerd naar orthodox kan ik... zondag 13 augustus 2023
 • Astrid zei Meer
  Zijn jullie ook duurzaam? Bijvoorbeeld ook in groene energie investeren? maandag 19 juni 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI