Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

"Doof de Geest niet uit"

Vanaf € 4,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

DEUTERONOMIUM 16 VERS 11-20

ZOEK HET RECHT EN NIETS DAN HET RECHT

Week van Gebed voor de eenheid

20t/m 27 januari 2019

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

'Sint Servaas de Armeniër'

Leo0web
Het was een leerzaam en genoeglijk symposium dat op zaterdagmiddag 10 maart in de Maastrichtse Bonbonnière, een plaatselijk theater,  werd gehouden. Centraal stond een al  even Maastrichtse persoonlijkheid, Sint Servaas, ’s Neerlandse eerste bisschop. Minder bekend was hetgeen men kon opmaken uit de titel van het symposium, ‘Sint Servatius de Armeniër’. 

Dat de patroonheilige van Maastricht een Armeniër was, is al sinds jaar en dag een uitgemaakte zaak voor de Armeense  gemeenschap in de Limburgse hoofdstad. De gemeenschap kent  thans zo’n 200 gezinnen volgens de plaatselijke Armeense Stichting Ani. Het was deze stichting ook die het symposium had georganiseerd. Er waren veel deelnemers, met name hoge gasten als mgr Norvan Zakarian, Armeens-apostolisch aartsbischop van Parijs, de bisschoppen van Roermond en Hasselt, de ambassadrice van Armenië en minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel.

Armeens symposium MaastrichtWEB.JPGEr is veel gezegd die middag, met name in de boeiende lezingen. Dr. Régis de la Haye, kerkhistoricus en diaken van de Onze Lieve Vrouwe-kerk in de stad, beet de spits af met zijn lezing ‘Sint Servatius, zijn nalatenschap en de overlevering’. Hij moest concluderen dat buiten gegevens van geruime tijd ná  diens  leven er maar bar weinig concreet over de figuur Servatius bekend is.  Maar er was al meer bekend aan de tweede spreker, Maxime K. Yevadian van de Universiteit van Lyon, die op grond van wat ‘circumstantial evidence’ genoemd zou kunnen worden, Servatius in de eerste helft van de IVe eeuw plaatst,  binnen de adellijke familie Servandzt uit het oude koninkrijk Groot-Armenië. Het boek dat Maxime K. Yevadian samen met Georges K. Khayiguian (†) schreef , Saint Servatius d’Arménie. Premier évêque de Maastricht werd later op de middag aan minister Leers aangeboden. 

De twee armenologen, professor Theo van Lint (Oxford) en professor Joseph Weitenberg (Leiden), gingen in hun lezingen in op de sociale, culturele en literaire ontwikkelingen van de Armeniërs respectievelijk op de ontwikkelingen van de Armeniërs in Nederland.  Weitenburg onderstreepte voor Servatius’tijd en voor nu het behoren van Armeniërs en Nederlanders tot één cultuurkring. Er wonen in Nederland nu zo’n 9.000 Armeniërs en ze woonden hier te lande al vanaf de Gouden Eeuw.

Professor Teule ging in op de hedendaagse ontwikkelingen en problemen van de christenen in het Midden-Oosten. Hij vond dat de zogeheten ‘Arabische lente’ (sinds begin 2011) nog niet veel goeds voor de midden-oosterse christenen had opgeleverd. Hij zag op het moment in Syrië groepen criminelen misbruik maken van het machtsvacuüm dat is ontstaan als gevolg van  de opstand tegen het Assadregime. Een scenario dat in het  Irak van na Sadaam Hoessien in minder dan 10 jaar tijd tweederde van de christenen het land deed ontvluchten. Teule formuleerde enkele voorwaarden waaraan zowel midden-oosterse christenen als moslims moeten voldoen om een blijvende presentie van christenen in de samenleving van het Midden-Oosten te garanderen.

Tijdens het symposium brachten Nederlandse Armeense musici enkele muziekstukken van Armeense componisten ten gehore. De zeer herkenbaar ‘westers’ klinkende klanken lieten iets doorschemeren van het feit dat Armeniërs cultureel  gezien Europeanen zijn, een bevestiging in klank van Weitenburgs woorden eerder die middag. Een geslaagde middag, van kennismaking en ontmoeting met de Armeniërs in ons land.

Leo van Leijsen is theoloog en medewerker Oosterse Kerken van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Foto: V.l.n.r. mgr. Norvan Zakarian, de Armeens-Apostolische aartsbisschop van Frankrijk die ook de gelovigen in Nederland en België onder zijn hoede heeft, en dagvoorzitter mr. Vasken Sarkis van de Armeense Stichting Ani (Foto: L. v Deun).


19
jan
Huize Mariënkroon Nieuwkuijk
Studiemiddag in het kader van de week van gebed voor de eenheid van de christenen De kerken en geloofsgemeenschappen staan

08
feb
St. Janscentrum, 's-Hertogenbosch
Op het feest van St. Jozef, 19 maart jl., verscheen de apostolische brief van paus Franciscus “Gaudete

16
feb
Ieder jaar organiseren de episcopale kerken een landelijke ontmoetingsdag. Deze vindt dit jaar plaats op

22
mrt
Janskerk
Het klooster Mar Musa nam in Syrië tot het uitbreken van de oorlog (2011) een bijzondere plaats in. Hier

07
juli
Utrecht
Wil je meer weten over oud-katholieke theologie? Ook in 2019 is er een zomercursus “oud-katholieke
Laatste lezersreacties:

 • Stieneke zei Meer
  Wat een mooi en rijk artikel over een getormenteerd leven. Met een schitterend en aangrijpend muziekfragment! 1 week geleden
 • Sophie Bloemert zei Meer
  Mooi, dat de biografie van Dr Visser 't Hooft, op deze website zo'n uitgebreide, positieve recensie... 2 weken geleden
 • Marja Kamp zei Meer
  Fijn om te horen, Hanneke en voor jou ook mooie dagen. 4 weken geleden
 • Hanneke zei Meer
  Bedankt voor dit mooie artikel en de muziek! Fijne Kerstdagen. 4 weken geleden

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI