Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

"Doof de Geest niet uit"

Vanaf € 4,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

DEUTERONOMIUM 16 VERS 11-20

ZOEK HET RECHT EN NIETS DAN HET RECHT

Week van Gebed voor de eenheid

20t/m 27 januari 2019

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

Blogs

Onder 'Nieuws & Blogs' treft u alle nieuwe items op de site aan. Bij 'Nieuws' vindt u de nieuwsberichten met betrekking tot de oecumene. 'Blogs' biedt bijdragen van verschillende bloggers over oecumenische ontwikkelingen en gebeurtenissen en in de categorie 'Favorieten' treft u de tien meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar aan.

Adam en het Woord

Patrick COP 2Toen God Adam opdracht gaf namen aan de wereld te geven, deed Adam wat iedereen zou doen. Hij noemde de lucht de lucht, en de aarde de aarde. Een vogel noemde hij vogel. Natuurlijk had hij de lucht ook aarde kunnen noemen, en een vogel olifant, maar de aarde zou er niet blauwer van worden en de olifant niet hoger door vliegen. De dingen moeten nu eenmaal hun naam hebben. En de dingen bestonden en deden wat ze deden, ook al zou niemand hen de juiste naam geven.

Lees meer...

Trump and J.S. Mill's 'no harm principle': the path to transcending the mechanisms of victimisation

FredThe election of Donald J. Trump as the 45th President of the USA both expresses and reinforces the thoroughly ill culture of victimisation our culture and society have got into. In the Western liberal societies, including the ones inside the EU, the 'no harm principle' has turned upside down. Originally, this principle has been formulated by J.S. Mill. It claimed a universal and absolute entitlement to freedom which could only be limited by the obligation not to cause casualties while acting.

Lees meer...

Haagse Kerken vragen gesprek met premier

imagesSommige kansen kun je niet voorbij laten gaan. Dat moet de gedachte geweest zijn bij de leden van de Haagse Gemeenschap van Kerken toen zij op 15 juni jl. op tv en allerlei andere media de berichten voorbij zagen komen over de ontmoeting tussen paus Franciscus en premier Rutte. In een gezamenlijke verklaring riepen beide leiders op tot samenwerking tussen politieke en religieuze leiders om maatschappelijke problemen aan te pakken. 'Nou, daar maken we graag werk van', dachten voorzitter en secretaris van de Haagse Gemeenschap van Kerken. In een open brief aan minister-president Rutte vragen ze om een gesprek met de premier over de bijdrage die de (Haagse) kerken kunnen leveren aan de versterking van de democratie.

Lees meer...

De logica van Sacramentsdag

01d8d992 a496 4ebe 8a82 0ddef981d434 2Het feest van Sacramentsdag, op donderdag 26 mei, werkt op protestanten vervreemdend. Hoe kun je er toch met hen over praten? Een overweging in oecumenisch perspectief. God zij dank zijn er vele christenen. Van de leefwijze van veel niet-katholieke christenen kunnen wij als katholieken best iets leren. Met enkelen ben ik echt bevriend. Maar soms sta ik versteld van hun stellingen.

Lees meer...

The End of Catholic Just War Theory?

Fred1Next week, the Vatican will host a conference about the Just War Theory. This article will address the main issues to be discussed at the conference. Fred van Iersel is specialised in social ethics and the Just War Theory. In this blog he explains what in the conference in the Vatican is at stake.

Lees meer...

Stille Zaterdag 2016 - 'No harm', de rol van het slachtoffer in onze cultuur

FredWij zijn postmoderne liberalen, horen we: wij zijn vrij om te doen wat je wilt, tenzij je slachtoffers maakt. Dat klinkt mooi, dit 'no harm' beginsel. Zeker in deze dagen, waarin politici ons vertellen dat we ook na 'Brussel' gewoon door moeten gaan met 'onze manier van leven'. De werkelijkheid is echter dat dit 'no-harm' beginsel vijf culturele effecten heeft waar we nodig met elkaar over in gesprek moeten.

Lees meer...

An Ecumenical Ecology of Man

Echeverria EduardoIn Salzburg, Austria, last September 6, 2015, a historic ecumenical Congress organized by the (Protestant) International Christian Network (Internationale Konferenz Bekennender Gemeinschaften) met to consider current cultural threats to the human person and his created nature, and a plan for responding to them. The most significant thing about this ecumenical gathering is its unanimous approval, after prayer and consultation, of a document called the “Salzburg Declaration: Current Threats to Human Creatureliness and Their Overcoming, Life According to the Creator’s Will” (https://www.ikbg.net/de/aktuelles.php). The participants expressed concern that while the ecology of the environment is well developed the same cannot be said for the “ecology of man.”

Lees meer...

Kerkelijke top op Cuba in teken van dramatische situatie in Midden Oosten

timthumb 2Tot ieders verrassing werd vrijdagmiddag 5 februari aangekondigd dat paus Franciscus en patriarch Kyrill elkaar op 12 februari a.s. zullen ontmoeten op de internationale luchthaven van Havana op Cuba. Beiden zijn op reis en hun wegen kruisen elkaar zo ongeveer. De paus is dan op weg voor een pastoraal bezoek aan Mexico en de patriarch bezoekt Cuba, Paraguay en Brazilië. Voor de ontmoeting staat twee uur ingepland en zal worden afgesloten met een gezamenlijke verklaring. De aankondiging is alom met enthousiasme ontvangen. Er is immers al zo lang over gespeculeerd en naar uitgezien. Wat staat er op het spel?

Lees meer...

I want to feel real love

Liesbeth van GoolDe Raad van Kerken in Nederland heeft het initiatief genomen tot een gesprek met het onderwijs over de plaats en betekenis van het gebed op basisscholen. Aanleiding is de voorbereiding van de Week van Gebed voor de Eenheid. Het boekje met de orde van dienst en overwegingen voor de acht dagen wordt ieder jaar in eigen beheer uitgegeven door de Raad van Kerken. Het valt niet mee om dit gesprek op gang te brengen. In deze blog schrijft Liesbeth van Gool iets over haar ervaringen met kinderen die eigenlijk wel willen weten wat bidden is. Maar wie hoort hun vraag?

Lees meer...


19
jan
Huize Mariënkroon Nieuwkuijk
Studiemiddag in het kader van de week van gebed voor de eenheid van de christenen De kerken en geloofsgemeenschappen staan

08
feb
St. Janscentrum, 's-Hertogenbosch
Op het feest van St. Jozef, 19 maart jl., verscheen de apostolische brief van paus Franciscus “Gaudete

16
feb
Ieder jaar organiseren de episcopale kerken een landelijke ontmoetingsdag. Deze vindt dit jaar plaats op

22
mrt
Janskerk
Het klooster Mar Musa nam in Syrië tot het uitbreken van de oorlog (2011) een bijzondere plaats in. Hier

07
juli
Utrecht
Wil je meer weten over oud-katholieke theologie? Ook in 2019 is er een zomercursus “oud-katholieke
Laatste lezersreacties:

 • Stieneke zei Meer
  Wat een mooi en rijk artikel over een getormenteerd leven. Met een schitterend en aangrijpend muziekfragment! 1 week geleden
 • Sophie Bloemert zei Meer
  Mooi, dat de biografie van Dr Visser 't Hooft, op deze website zo'n uitgebreide, positieve recensie... 2 weken geleden
 • Marja Kamp zei Meer
  Fijn om te horen, Hanneke en voor jou ook mooie dagen. 4 weken geleden
 • Hanneke zei Meer
  Bedankt voor dit mooie artikel en de muziek! Fijne Kerstdagen. 4 weken geleden

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI