Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Bēth Drāshā bezoekt Armeense kerk Almelo (verslag)

laatste ev 3 nov 2013 086Het team van 'Bēth Drāshā-Oosters christelijk Leerhuis' in Den Bosch organiseert elk jaar, gekoppeld aan het leergangseizoen, een bezoek aan een plaatselijke oosterse parochie in Nederland. Het leerhuis is oecumenisch en gebeurt binnen een samenwerking van de Katholieke Vereniging voor Oecumene met de Protestantse Kerk van 's-Hertogenbosch (PKN). Willem Dalmulder uit Nijmegen neemt in 2013 deel aan het zevende seizoen, 'De Bergrede bij Oosterse auteurs'. Hij doet kort verslag van zo'n bezoek afgelopen zondag.

De Bēth Drāshā-'delegatie' o.l.v. Leo van Leijsen en Aline Verbaas bezocht op zondag 3 november de Armeense kerk in Almelo. Zowel van binnen als van buiten ziet de lichtgrijs-witte kerk er als nieuw uit. Aan de zijkant van de Armeens-Apostolische kerk van Sint-Gregorius de Verlichter (apostel van Armenië, begin 4e eeuw) is een grote zijvleugel gebouwd voor praktische doeleinden (bijeenkomsten, activiteiten, feesten).

groepsfoto 2 armeniers 3 nov 2013 086

Helder en zichtbaar

De wekelijkse dienst van de zondagochtend begint om half elf en is goed bezocht. In de ruilezing efez 2me kerk zijn zeker 150 à 200 gelovigen. Wat meteen opvalt is het heldere daglicht dat door de vele kerkramen – geen glas-in-lood hier, maar gewoon glas - naar binnen stroomt. De hele twee-en-half uur durende dienst is daardoor erg 'zichtbaar' en toegankelijk. Vooraan in de kerk staat op een soort podium een groot houten altaar met daarboven in het midden een icoon van Maria met Kind.

Praccommunie2htig en dynamisch

Voorganger is Vader Armen, priester uit Antwerpen, bijgestaan door een aantal diakenen en acolieten. Het koor, bestaande uit 10 vrouwen en 3 mannen en begeleid door een elektrisch orgel, zingt prachtig de oud-Armeense liederen. Wat een mooie taal is dat Armeens om daarin die sacrale liederen ten gehore te brengen. Ook de diakenen zingen af en toe prachtig!

Het gezang, de voorganger, het heldere licht maken de dienst dynamisch! Drie mensen van de Bēth Drāshā-'delegatie' waren uitgenodigd om een bijbeltekst voor te lezen (zie foto hier rechtsboven).

 

Ontmoetingkaars2

Na de dienst werd ons door het bestuur van de kerk nog een heerlijke lunch aangeboden (zonder spiritualia! - wat ik weer gewend ben van Russisch-orthodoxe maaltijden na de Liturgie).
Tijdens de gesprekken vernamen we dat er tijdens de kerkdienst elders in het gebouw aan circa 100 jongeren catechisatie werd gegeven waarbij ze ook het Armeense schrift leerden.

Al met al een bijzonder rijke en voedende dag in Almelo.
Met hartelijke dank voor de grote gastvrijheid van de Armeniërs daar.


Willem Dalmulder

 

Foto's:
- Einde van de dienst (Foto: L. van Leijsen);
- Na de dienst: de hele Bēth Drāshā-'delegatie' omringt Vader Armen, links in het midden, en wordt gekiekt door een van de diakens. Geheel rechts de auteur van dit bericht. (Foto: archief L. van Leijsen);
- Lezing tijdens de eucharistieviering uit de Brief aan de Efeziërs door de heer Gerrit van Osch (Foto: L. van Leijsen);
- Knielend op het verhoog van de altaarruimte deelt Vader Armen de communie uit. (Foto: P. van der Waal);
- Tijdens de lunch ontvangt dhr Onik Gelici, voorzitter van het kerkbestuur, namens de Armeense parochie van Almelo een echt Bosch cadeau: een grote kaars voor de kerk met Onze Lieve Vrouw van Den Bosch erop afgebeeld. Links Vader Armen, gast-priester uit Antwerpen die deze zondag voorging; hij ontving iets later de reader van het seizoen 2013 over 'De Bergrede bij Oosterse auteurs', met o.a. teksten van de Armeense kerkvaders Nerses Shnorhali en Johannes Mandakuni (Foto: P. van der Waal).

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Ben Zwartjes zei Meer
  Rob, kan ik jou bellen? Ben Zwartjes. 3 dagen geleden
 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... zaterdag 13 april 2024
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI