Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Syrische bisschoppen roepen op tot vreedzame dialoog

Syrisch Orthodox Klooster GlanerbrugAls het geweld in Syrië doorgaat, gaat dat ten koste van de minderheden. Volgens de christenen in Syrië kan alleen een vredesdialoog een oplossing naderbij brengen. De Syrisch orthodoxe aartsbisschoppen Mor Eustathius Matta Roham (Jezira en Eufrata) en Mor Selwanos Boutros Al-Nameh zijn deze week op bezoek in Nederland om aandacht te vragen voor de positie van de christenen in hun land.

Beide bisschoppen zijn te gast in het Mor Ephrem Klooster van de Syrisch Orthodoxe Kerk in Nederland. Dit is het geestelijk centrum van de Syrisch Orthodoxe Kerk in Nederland en de zetel van de Syrische Orthodoxe aartsbisschop Mor Polycarpus.

Dialoogsyrische bisschoppen web

In een interview met Kruispunt Radio op 12 mei spreken beide bisschoppen zich uit over de situatie in hun land. Via de tolk vertellen ze dat geen geloof hechten aan gewelddadige oplossingen. Alleen langs de weg van de dialoog kan een vreedzame oplossing worden bereikt.  

Aandacht en gebed van de Kerken in Nederland voor de Kerk in Syrië ervaren zij als steun. Ze tonen zich bevreesd voor de toekomst. Als het geweld tussen de strijdende groeperingen doorgaat, betekent dat alleen maar dat de christenen in Syrië tussen twee vuren komen, zoals ook in Irak gebeurd is. Zij willen in hun eigen land blijven en zijn voor een vredesdialoog die er voor zorgt dat beide groeperingen ophouden met het geweld. 

Westen

In het interview zeggen de bisschoppen dat het Westen de situatie in het Midden Oosten vaak verkeerd inschat. In Irak bijvoorbeeld ligt de macht bij de meerderheid en zijn de rechten van de minderheden permanent op alle terreinen in het geding. De christenen in het Midden Oosten vormen een kleine minderheid. Hun positie is ernstig in gevaar. De kerken in het Midden Oosten zijn voor ontwikkeling, vrede en harmonie tussen de bevolkingsgroepen en religies. Het Westen kan zich geen tweede misser in Syrië veroorloven.

foto: Mor Efrem klooster in Glanerbrug en de aartsbisschoppen Eustathius en Selwanos.

 

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI