Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Tijdschrift Bres over onbekende oriëntaalse kerken

V Armeens Apostolisch kerkgebouwwebDe mei/juni-editie van BRES, Magazine voor religie, wetenschap en gnosis (nr 273) is uit. Titel van deze feitelijke special is ‘Onbekende kerken in de Oriënt. Christendom tussen Oost en West’. Bekende auteurs over deze boeiende materie zoals Philip Jenkins (over ‘De verdwenen kerken van het Oosten’) en Tjalling Halbertsma (‘De verloren Lotuskruisen’, over het oude oosterse christendom in China) schreven er allebei een artikel in.

Daarnaast artikelen over het Armeense christendom alsook over manicheïsme en oosters christendom. Ook de Katholieke Vereniging voor Oecumene leverde een bijdrage met het artikel 'De (geschiedenis van de) oosterse kerken. Een rondgang in zevenmijlslaarzen’ (pp 14-25), van de hand van Leo van Leijsen, medewerker Oosterse Kerken van de vereniging.

Historisch overzichtVI Koptische dienst Cairoweb

Binnen het geheel van boeiende artikelen met ook zeer uiteenlopende visies (hoofredacteur gewaagt zelfs van het feit dat voor “de nestoriaanse […] christenen reïncarnatie én Christus vanzelfsprekend” zou zijn geweest), geeft Leo van Leijsen een overzicht van de gang door de geschiedenis tot op heden van de oriëntaalse christenen. Daarmee zijn in feite al die christenen bedoeld die niet behoren tot de vooral in Oost-Europa en de westerse emigratie aanwezige ‘Byzantijnse’ Orthodoxie. Het artikel levert een overzicht van de huidige oosterse kerken (p 16).

De andere artikelen openen enkele voor de gemiddelde lezer ongetwijfeld onbekende vensters op het oriëntaalse christendom. Alle artikelen zijn verrijkt met mooie, kleurige illustraties.

Steeds bekender

Gelukkig komt het oosters christendom steeds meer onder de aandacht van mensen die geïnteresseerd zijn in religie en spiritualiteit. Inmiddels zijn ze de laatste 30 jaar ook in toenemende mate in Nederland en België komen wonen, zodat ze van dichterbij zijn te leren kennen. Het ondersteunen van deze verdere kennismaking met oosterse christenen ziet de Katholieke Vereniging voor Oecumene als een oecumenische daad en daarmee als een van haar taken. Het artikel in het bekende BRES is daartoe een bijdrage.

Foto’s:
Armeens-apostolisch kerkgebouw (foto: Katholieke Vereniging voor Oecumene, L van Leijsen)
Koptisch-orthodoxe eucharistie in Cairo (Foto: Katholieke Vereniging voor Oecumene, L. van Leijsen).

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI