Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Helmantel in Kampen: ‘Beeld ontmoet Ikoon’

Ikonenmuseum Kampen
Het Ikonenmuseum Kampen staat dit jaar in het teken van twee tijdelijke exposities van Henk Helmantel. De Groningse beeldend kunstenaar staat bekend om zijn schilderijen van stillevens en kerkinterieurs. Tevens beschikt hij samen met zijn vrouw Babs over een imposante collectie middeleeuwse religieuze beelden, meubels en gebruiksvoorwerpen. In ‘het Helmanteljaar’ worden de middeleeuwse beelden en de moderne schilderwerken in harmonie met eeuwenoude ikonen tentoongesteld.

Beelden

Het Ikonenmuseum Kampen opent vanaf zaterdag 28 april met de expositie Helmantel in Kampen: ‘Beeld ontmoet Ikoon’. Religieuze beeldhouwwerken uit de elfde tot vijftiende eeuw worden dan omlijst met ikonen uit de museumcollectie. De opvallende combinatie van ikonen en kunstwerken uit het verleden levert een bijzonder aantrekkelijke expositie op, die tot eind oktober in het Kamper Ikonenmuseum valt te bewonderen.
 

Schilderwerken

Op 10 november 2012 start de expositie ‘Bezieling’, waarbij Helmantel enkele van zijn schilderwerken paart aan Henk Helmanteleeuwenoude ikonen. Helmantel gaat dan een stuk verder aangezien hij in deze tweede expositie de bezieling die hij in zijn eigen schilderwerken legt in overeenstemming brengt met de religieuze boodschap en de esthetiek van ikonen.
 

Helmantel

Kunstschilder Henk Helmantel (67, woonachtig te Westeremden) is vooral bekend door zijn schilderijen van stillevens en kerkinterieurs. De fijnschilder richt zich met name op de romaanse en vroeg-gotische bouwkunst, zowel in Nederland als andere gebieden in West Europa. Zijn Christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van Schepping en cultuur. 

Openingstijden van het Ikonenmuseum Kampen zijn dinsdag en woensdag van 13:00 tot 17:00 uur en donderdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Voor meer informatie kan men terecht op de website www.ikonenmuseumkampen.nl

(Bron: Ikonenmuseum Kampen)
Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI