Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Broeder Alois van Taizé: "Laten we de vreugde niet vergeten!"

Broeder Alois spreekt in een interview in het Nederlands Dagblad (21 januari 2023) uitvoerig over het oecumenisch gebed bij de opening van de synode waartoe hij de aanzet gaf. De prior van Taizé kijkt met hoop en vertrouwen uit naar die bijeenkomst, die het proces binnen de Rooms-katholieke kerk zal begeleiden en verrijken. De betrokkenheid van andere christenen kan voor iedereen vrucht dragen, zo is zijn overtuiging.

“Ik vind het uitzonderlijk dat de Katholieke Kerk begint aan een synode zonder te weten wat het uiteindelijke resultaat zal zijn, zonder het eindpunt van de rit al aan het begin te waarborgen. Het is een avontuur – maar dat is de kerk zelf ook. Het vertrouwen in de heilige Geest wordt daardoor heel concreet. Het gaat om vertrouwen en vreugde. Laten we de vreugde niet vergeten!”

Broeder Alois

 

Juist de stem van jongeren en jongvolwassenen moet gehoord worden, vindt broeder Alois. Taizé ontvangt hen al decennia, waardoor meerdere generaties nu gevormd zijn door de spiritualiteit van de gemeenschap. Samen met andere bewegingen wil Taizé nu de betrokkenheid van jongeren uit alle kerken bij de ontwikkelingen in de Rooms-katholieke kerk stimuleren. Dit gebeurt van 29 september tot en met 1 oktober 2023 in een speciaal programma in Rome. Hoogtepunt is een gezamenlijk gebed in de stijl van Taizé op het Sint-Pietersplein op zaterdag 30 september.

 

“Jongeren hebben nog veel meer te zeggen en bij te dragen. (…) Er is bij jongeren een grote geestelijke zoektocht en een dorst naar innerlijkheid. Ook hebben zij een gevoel voor vriendschap, een vriendschap die vrijgevig open staat voor anderen en verbreed kan worden. Dat zijn evangelische waarden die kunnen helpen een ander gezicht van de kerk te ontdekken.’”

Broeder Alois

De Katholieke Vereniging voor Oecumene organiseert een reis naar deze bijzondere gebeurtenis en nodigt iedereen uit om aan te sluiten. Laten we samen op weg gaan en ontdekken wat God ons in elkaar geeft! Onze speciale projectpagina is te bezoeken vanaf maandag 23 januari 2023, wanneer het evenement officieel is gepresenteerd in een persconferentie in het Vaticaan.

Lees het hele interview met broeder Alois hier.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 1 week geleden
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI