Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Youssef III Younan doet dringend beroep op hulp

Ignatius Youssef iiiVan 16 tot en met 18 oktober bracht de Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Youssef III een bezoek aan Nederland. Op maandag 18 oktober had hij in Arnhem een ontmoeting met vertegenwoordigers van kerkelijke organisaties die projecten ondersteunen in Libanon en het Midden-Oosten.

Bisschop Van den Hende is bisschop-referent voor de Oosterse Kerken. Hij was aanwezig bij deze ontmoeting en leidde het gesprek. Na afloop zegt hij: “Dit zijn ontmoetingen die heel concreet uitwisseling mogelijk maken. Zo horen we als christenen over grenzen heen binnen onze katholieke gemeenschap van de directe problemen en noden en uitdagingen waar christenen elders mee te maken hebben.”

Explosie Beiroet

2021 10 18 Ontmoeting Ignatius Joseph III Yonan 26 bgs 300x206Patriarch Ignatius Youssef III woont in Beiroet. Deze stad werd op 4 augustus 2020 hard getroffen door de explosie in de haven. Patriarch Ignatius vertelde over de moeilijke situatie in Beiroet en in Libanon. Hij sprak ook over de situatie van de Syrisch-katholieke gelovigen die in Irak en Syrië wonen. De Syrisch-katholieke Kerk is een met Rome geünieerde Kerk, die tussen de 180.000 en 200.000 leden telt. Meer dan de helft van de gelovigen leeft in de diaspora.

Een van de moeilijkheden waar de Syrisch-katholieke Kerk en andere kerken in het Midden-Oosten mee te maken hebben, is het gebrek aan toekomstperspectief. Het gaat slecht met de economie. Veel jonge mensen verlaten het land, omdat ze geen toekomst voor zichzelf zien. En wie niet weg kan, blijft achter. De patriarch vertelt over de hulp die via de Kerk wordt gegeven aan arme families: basisvoorzieningen zoals voedsel en medische zorg. Hij is dankbaar voor de hulp die de Kerk ontvangt, zodat concrete families kunnen worden geholpen. En hij spreekt over de hoop die is geworteld in het geloof dat God zijn mensen niet in de steek laat.

Katholieke Vereniging voor Oecumene

Geert van Dartel van de Katholieke Vereniging voor Oecumene organiseerde de ontmoeting. “Libanon heeft te maken met hele grote problemen. Denk aan de explosie in de haven van Beiroet en de economische crisis die tot een grote verarming leidt in het hele land”, vertelt hij na afloop. “En wat mij erg heeft getroffen is dat de christenen Midden-Oosten door de eeuwen heen altijd hebben kunnen leven en overleven als minderheid, maar dat nu meer dan ooit hun voortbestaan als zodanig op het spel staat.”

“Ik ben onder de indruk van alle moeilijkheden die de patriarch en zijn gemeenschappen doormaken”, zegt ook bisschop Van den Hende na afloop. “We hebben meer informatie gekregen vandaag en een concreet beeld van wat er in deze gemeenschappen leeft en we zullen graag helpen waar we kunnen als leden van dezelfde Kerk. Ik dacht in dit kader aan de solidariteit die gevraagd wordt en naar voren komt in de woorden van de apostel Paulus: waar één lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden” (1 Korintiërs 12, 26).

Bij de ontmoeting waren vertegenwoordigers aanwezig van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, de Bisschoppelijke Vastenactie, Kerk in Nood, Pour les Autres en Kerk in Actie. Binnenkort verschijnt op katholiekleven.nl een podcast over deze ontmoeting.

Foto: Katholiekleven.nl, in het midden voor patriarch Ignatius en bisschop Van den Hende.

Podcast

Daphne van Roosendaal maakte een podcast over de ontmoeting met patriarch Ignatius Youssef III. U kunt deze beluisteren door te klikken op onderstaande link: 

Podcast over het bezoek van patriarch Ignatius Youssef III Younan 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 5 dagen geleden
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI