Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Studiedag Oecumenisch Forum voor Katholiciteit over de katholieke Luther

 

LutherLuther wilde geen nieuwe kerk stichten, hij was uit op het herstel van de ene heilige katholieke en apostolische kerk van Christus. Hij was niet ‘protestant’, of evangelisch, hij wilde katholiek zijn in de brede zin van het woord. De protestantse Lutherkenner Joop Boendermaker noemt Luther dan ook ‘een katholiek hervormer’. En kardinaal Walter Kasper schrijft: ‘Luther dacht er niet aan om de stichter van een aparte hervormde kerk te worden. Zijn doel was de vernieuwing van de katholieke kerk, dat wil zeggen van het hele christendom, vanuit het evangelie’. De vraag is wat deze katholieke Luther de kerken van vandaag te zeggen heeft.

Daarover gaat het op de jaarlijkse ontmoetingsdag van het Oecumenisch Forum voor Katholiciteit. Hoofdspreker is Dr Wolfgang Thönissen, directeur van het Johann-Adam-Möhler-Instituut voor Oecumenica in Paderborn (BRD), die een belangrijk aandeel heeft gehad in de Lutherherdenking in Duitsland. Hij zal spreken over De Katholieke Luther als uitdaging voor de kerken. Voor een (schriftelijke) vertaling van de lezing wordt gezorgd.

’s Middags staat de Luthertentoonstelling centraal die vanaf 22 september in het Catharijne Convent gehouden wordt. ’s Middags is er na een korte inleiding over achtergrond en opzet ervan ruim gelegenheid om op eigen gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. Ter afsluiting vieren we de vespers in de kathedraal aan de Lange Nieuwstraat.

Praktische informatie

Zaterdag 25 november, 10.30 – 16.30, Auditorium Catharijne Convent, Lange Nieuwstraat 38 3512PH Utrecht. Deelname: €20 pp, inclusief koffie, thee en lunch. Studenten half geld. Aanmelding voor 15 november door overmaking van het verschuldigde bedrag op rekening NL58 INGB 0006489634, t.n.v. Oecumenisch Forum voor Katholiciteit, onder vermelding van ‘ontmoetingsdag 2017’.

Info Oecumenisch Forum voor Katholiciteit: www.forumkatholiciteit.nl

 

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI