Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Fontys Theologie en Levensbeschouwing - medewerkersdag

workshop broodbakkenwebVoor de medewerkersdag van Fontys Theologie en Levensbeschouwing ontmoetten we elkaar 's ochtends om 10.00 uur op Wibautstraat 77 in Amsterdam voor bakkerij en maalderij Hartogs (vanaf 1896). De staf van Fontys slaagt er iedere keer weer in iets verrassends te bedenken om de creativiteit en het plezier van de medewerkers te prikkelen. Dit keer was dat een workshop broodbakken onder bezielende leiding van eigenaar Fred Tiggelman. Gestoken in een schort van wit plastic werden we onderricht in de geheimen van het broodbakken om vervolgens daarmee zelf aan de slag te gaan. Allemaal geslaagd.

 

Gastdocent

Vanaf november vorig jaar ben ik als gastdocent verbonden aan de Fontys Hogeschool Theologie en Levensbeschouwing in Utrecht. De opleiding heeft weliswaar weinig studenten, maar scoort hoog wat betreft motivatie, kwaliteit en collegialiteit. Dit jaar heb ik in de module oecumenica, die bestaat uit 10 colleges van twee uur, veel aandacht besteed aan het werk van kardinaal Walter Kasper. Na enkele inleidende colleges over de geschiedenis van de oecumenische beweging en Vaticanum II zijn we ons gaan concentreren op de vruchten van de oecumenische dialogen die in het boek Een rijke oogst systematisch in kaart gebracht worden. De studenten waren leergierig en assertief en zijn alle drie geslaagd.

La VernaRob Hoogenboomweb

Een medewerkersdag is een mooie gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen en uit te wisselen. Deze dag stond ook in het teken van het afscheid van studentenpastor en docent spiritualiteit Rob Hoogenboom ofm die na zestien jaar afscheid neemt van Fontys. Bij gelegenheid van zijn afscheid vond een klein symposium plaats in het Franciscaanse centrum voor spirituele ontwikkeling La Verna dat op initiatief van Rob Hoogenboom tot stand is gekomen.

Medewerker en docent Chris Elzinga presenteerde de onderzoeksresultaten van zijn studie naar het profiel van de deelnemers aan de cursussen die in La Verna worden gegeven. Daaruit komt het beeld naar voren van mensen die op zoek zijn naar persoonlijke verdieping en inspiratie. Religiositeit en kerkbetrokkenheid van de deelnemers is minder sterk aanwezig. Elzinga benadrukte dat het succes van cursussen afhangt van de mate waarin deze aansluiten op de vragen van de deelnemers. Voor een Bijbelcursus of een cursus over de Franciscaanse traditie bestaat weinig belangstelling.

Kunst en spiritualiteit

Everdien Hoek sprak bij gelegenheid van de tentoonstelling Dreams of nature in het Van Gogh museum over kunst en spiritualiteit. Aan de hand van schilderijen van onder andere Kandinksy, Munch en Van Gogh legde ze uit wat het symbolisme in de kunst (eind 19e eeuw) kan betekenen voor mensen die op zoek zijn naar licht en inspiratie.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
 • Vasílis zei Meer
  Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI