Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Ontmoeting met het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland

mgrhendriks biggerNa afloop van de bisschoppenconferentie was dit keer een ontmoeting gepland van de bisschoppen met het moderamen van de PKN in het dienstencentrum te Utrecht. De ontmoeting begon gelijk in medias res met een gebedsdienst en preek in de kapel van het centrum. 

Daarna zochten we de vergaderzaal op voor een ontmoeting en gesprek en ontstond er een komisch momentje: de zaal bleek op slot te zitten en de sleutel was niet zo één twee drie te vinden. Dat leverde bijgaand plaatje op.

Hartslag van het levenpknontmoeting20125

Uiteindelijk bleken we toch wel goed samen door die deur naar binnen te kunnen gaan en ontstond een goede uitwisseling: dr. Arjan Plaisier hield een inleiding over "De hartslag van het leven", een visie op het leven en werken van de Protestantse Kerk in Nederland, die onlangs door de PKN is uitgebracht. Mgr. dr. J. van den Hende, bisschop-referent voor de oecumene, reageerde op deze inleiding. Mgr. mr. Th. Hoogenboom vatte daarna namens kardinaal W. Eijk een lezing samen over het document Porta Fidei, dat de paus heeft geschreven met het oog op het komende jaar van het geloof, en over de richtlijnen die daarbij zijn verschenen.

Oecumene van het hart

Alle aanwezigen konden hierop reageren en met elkaar in gesprek gaan. Weliswaar zijn de geloofsverschillen zeker aanwezig - ook binnen de PKN zelf kunnen de verschillen in geloof groot zijn, viel me op -, maar er is ook iets als een oecumene van het hart of spirituele oecumene waarbij je in de ander herkent hoe die verlangt zich te laten leiden door de heilige Geest. Die "authenticiteit" is wezenlijk om het geloof door te kunnen geven, waarbij tegelijk duidelijk was dat katholiek en protestant met dezelfde moeilijkheden kampen op dit gebied. De ontmoeting werd afgesloten met een heerlijke maaltijd waarvoor we intussen een beetje te laat in de eetzaal waren...

Mgr. dr. Jan Hendriks is hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Maarten de Boer zei Meer
  het dopen als baby is nergens terug te vinden in de bijbel. Het proces van sterven en opstaan in... 2 weken geleden
 • Maarten de Boer zei Meer
  ekklesia21.weebly.com 2 weken geleden
 • emma zei Meer
  hoii ik ben als baby katholiek gedoopt nu sinds anderhalf jaar ben ik bekeerd naar orthodox kan ik... zondag 13 augustus 2023
 • Astrid zei Meer
  Zijn jullie ook duurzaam? Bijvoorbeeld ook in groene energie investeren? maandag 19 juni 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI