Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Utrecht voert adventsactie voor Kirkuk

logo CAMPAGNEGelovig Utrecht heeft, mede vanuit de campagne „Hoop voor christenen in Syrië en Irak” besloten om met Kirkuk een wat langduriger band op te bouwen. In juli was Yousif Thomas Mirkis, bisschop van Kirkuk, op bezoek in Utrecht. Diverse geloofsgemeenschappen houden hun adventsactie voor het grote vluchtelingenproject rondom nu 400 studenten die in Kirkuk hun door de vlucht onderbroken studie kunnen voortzetten: jezidi’s, moslims en christenen van diverse kerken. Per student is ongeveer $2.500 per jaar nodig.

 

Reis naar IrakIMG 6297 300x225

En er is een reis van een Utrechtse delegatie in de planning. Die reis kan gepland worden, ondanks recente aanvallen in Kirkuk. Daarbij waren zelfs 60 studentes een dag lang gegijzeld in 3 huizen waar ISIS binnendrong nadat een aanval op regeringsgebouwen was mislukt. Suleymania valt onder het bisdom Kirkuk, de veiligste stad van heel Irak. Daar is een klooster van de Syrische gemeenschap Mar Mousa, een veilige aanvliegroute zeg maar. Tegelijk zou dat de ontmoetingsplek kunnen worden, als Kirkuk onverhoopt echt te onveilig zou zijn. Deze gemeenschap van monniken en zusters leven principieel de dialoog met moslims. Hun stichter Paolo Dall’Oglio is nu al ruim 3 jaar in handen van ISIS. Hun Syrische medebroeder Yousif Mourad was ruim een half jaar door ISIS gevangen voordat hij werd bevrijd. De gevangenis van Assad kent hij ook van binnen. Een gemeenschap die dus goed weet wat het betekent hier te leven. Ze vangen al ruim 2 jaar vluchtelingen op, nu nog 140 personen. Via theaterwerk met gemengde groepen - moslims, christenen, jezidi’s; Koerden en Arabieren - bieden ze ruimte aan wat er aan emoties leeft. En de aanvankelijk eenkennige christelijke vluchtelingen werken nu ook samen met de moslimburen in de oude straatjes van Suleymania.

Steun voor studenten-vluchtelingen

Wie de opvang van de studenten-vluchtelingen wil steunen: NL78 RABO 0181 9165 25 t.n.v St. Martinusparochie, Utrecht o.v.v. adventsactie 2016 Giften zijn belastingaftrekbaar, de hele opbrengst gaat naar Kirkuk, er worden geen organisatiekosten afgehaald.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI