Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Het Midden-Oosten: zoeken naar het Woord

curialogo web edited editedAfgelopen maandag 25 juli deed het generalaat van de jezuïeten te Rome aan al de hogere oversten van deze orde een schrijven uitgaan waarbij ze een tekst van juni jl. presenteerden met reflecties aangaande het Midden-Oosten.

Deze tekst werd geschreven door jezuïeten die op enigerlei wijze geïnvolveerd zijn in het Midden-Oosten, op verzoek van hun generale-overste, p. Adolfo Nicolas SJ. Deze geeft in zijn brief aan dat de tekst is geschreven met de bedoeling wijd verspreid te worden.

Alarmerend

Deze tekst die nu is uitgegeven door het hoofdbestuur van de Sociëteit van Jezus, handelt over het alarmerende karakter van fmqtmar 15posterde situatie in het Midden-Oosten, over de tragedie van met name de christenen en over de toekomst van alle volkeren daar en over de verhouding tot de Islam.

Het schrijven is aanbevelenswaardig voor lezing, omdat in een – voor het onderwerp - relatief beknopte vorm (altijd nog 5 pagina’s) het onderhavige ‘tableau’ met cijfers en een korte chronologie van de gebeurtenissen wordt opgeroepen.

‘Crisis van het woord’

De crisis van het Midden-Oosten is in de eerste plaats een ‘crisis van het woord’, waarbij hier overigens niet zozeer de Bijbel of de verkondiging is bedoeld, maar alle niveaus van het menselijke spreken: de onderdrukking ervan, het feitelijk gebrek aan transparantie, ondanks lippendienst hieraan, et cetera.

Oproep

Niet dat godsdienst buiten schot blijft; er wordt een spirituele, religieuze en theologische vernieuwing ge-urgeerd en aangedrongen op – binnen de daar aanwezige (Oosterse) Kerken – “kwaliteit van getuigenis afleggen, de toewijding aan een eenvoud van leven in de geest van het Evangelie en een profetische distantie ten opzichte van de politieke macht.” Er wordt tevens een oproep gedaan tot internationale verantwoordelijkheid.

Reacties welkom

De generale-overste vermeldt in zijn brief dat vanuit het belang ervan en de daarom wijde verspreiding, mogelijke reacties op dit document kunnen worden verstuurd naar ten name van P. Antoine Kerhuel SJ.

Klik hier voor de tekst  ‘Middle East: Searching for the Word’ (in het Engels, naar het Franse origineel).

 

Foto's:
- Logo generalaat jezuïeten
- Foto over Midden-Oosten, van website Jesuits Britain

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI