Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Rosa en Rahim - recensie

PO - Rosa en Rahim 6cm 300x286Het boekje 'Rosa en Rahim' van Willemijn de Weerd en Esther van Leeuwen vertelt over een kleine vluchteling Rahim, over het land Iran, waar hij uitkomt en over zijn eerste dagen op school. Maar de hoofdpersoon van het verhaal is Rosa. Door haar ogen kijken we naar Rahim.

 

 


Het verhaal

Het verhaaltje is eenvoudig: Als Rahim in de klas komt, moet Rosa dat verwerken en ze krijgt daarbij hulp van juf Loes en mama. Vrij gemakkelijk ontstaat er een vriendschap tussen de twee kinderen en uiteindelijk geeft Rosa een knuffeldier en een kinderbijbel aan Rahim. De eenvoud in dit boekje voor kleuters en heel jonge kinderen is te prijzen, maar ik voel irritatie.

Het boekje is uitgebracht in samenwerking met de Stichting 'Open Doors', een stichting die opkomt voor vervolgde christenen. Het is de bedoeling dat kinderen (van 4 t/m 8 jaar) bidden voor vervolgde christenen, dat ze spaarcentjes in een potje met een ichtus-visje stoppen en dat kinderen in Iran Bijbels krijgen. Deze doelstelling wordt niet onder stoelen of banken gestopt en het boekje leest dan ook als een luxe reclamefolder voor deze organisatie.

Illustraties en detailsPO - Rosa en Rahim 6cm

Toch zul je mij niet horen zeggen dat Willemijn de Weerd slecht schrijft. De tekst kent een aantal mooie observaties: de manier waarop Rosa een band met Rahim krijgt, haar afzondering van de klas, het zoeken naar veiligheid en ook de knuffel die ze haar nieuwe vriendje cadeau geeft. Het levert mooie beelden op.

Enthousiast ben ik zeker ook over de illustraties van Esther Leeuwrik. Ze zijn een lust voor het oog, ze zijn grappig en getuigen van een sterke observatie. De kinderen zijn sprekend. De tafereeltjes in de klas, op het speelplein én de vlucht uit Iran: prachtig. Uit dit boekje moet niet alleen voorgelezen worden, maar er moet beslist ook verteld worden bij deze illustraties.

Oecumenische problematiek in een kinderboek

In dit boekje loop ik tegen problemen aan die ik ook in het oecumenisch werk tegenkom. Het boekje is open, wil geen mensen afstoten en de onderwerpen gaan me aan het hart. Maar deze leefwereld van dit boekje is niet mijn leefwereld en de manier waarop met het geloof wordt omgegaan is niet mijn manier. Waar zit die kloof? Waarom voel ik irritatie?

Los van het dagelijks leven?

Het probleem van de Christenen in Iran wordt omschreven als: In Iran mag je anderen niet over Jezus vertellen. En als je dat wel doet, word je vervolgd. Een ander probleem in Iran: er zijn geen kinderbijbels.

De schrijfster weet haar verhaalfiguren levendig te tekenen. Maar precies als ze over het geloof schrijft, raakt het verhaal voor mij los van het dagelijks leven. De woorden over het geloof blijven voor mij boven de grond, in de wereld van de ideeën, hangen. Voor de schrijfster en veel van haar lezers geldt dat probleem misschien niet. Voor hen klinken deze woorden over het geloof vanzelfsprekend, een vitaal deel van hun leven, voelen en ervaren. Ik echter ervaar wel een kloof, een kloof tussen kerken. Om die kloof te overbruggen, moeten we niet alleen dialoogdocumenten doorwerken, maar moet er een ontmoeting van de verschillende taalfamilies plaats vinden, op allerlei niveaus. Zelfs het niveau van het kinderboek hebben we dus een weg te gaan.

Willemijn de Weerd, Esther Leeuwrik, Rosa en Rahim, prentenboek, Uitgeverij ArkMedia i.s.m. Open Doors, Amsterdam 2014 voor kinderen van 4 t/m 8 jaar,  € 9,95

 

Volledige Agenda > 

22
mrt
Utrecht
Dynamiek Stichting voor Cultuurhistorisch Onderzoek organiseert: Reis door licht en duisternis - Het mysterie van

08
mei
Den Bosch
Het Midden-Oosten wordt al jaren geteisterd door oorlog. Syrië en Irak zijn zwaar gehavende landen. De

10
mei
In het christelijk Oosten staan liturgie en spiritualiteit sterk in het teken van de verrijzenis. Een

05
juli
Utrecht
Wil je meer weten over oud-katholieke theologie? Ook in 2020 is er een summerschool “Old Catholic

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Geert van Dartel zei Meer
  De weggevallen zin is weer teruggekeerd. zondag 19 januari 2020
 • Idelette Otten zei Meer
  Onderaan pag. 47 is een zin weggevallen, nl.
  - van de Hervormde Kerk bleek te zijn en de termen... vrijdag 03 januari 2020
 • Geert van Dartel zei Meer
  Kunt u dat toelichten? woensdag 18 december 2019
 • ANONIEM zei Meer
  er zitten veel fouten in! dinsdag 26 november 2019
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI