Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pokrof - Oosterse christenen, kerken en culturen

 

page0003Het tijdschrift Pokrof is gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad wordt gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streeft ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedt Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 is het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. 

Lees de laatste honderd Pokrofs, vanaf 2001,
hieronder in zijn geheel online !

 

 

Online doorstart Pokrof

Na 68 jaar komt er een einde aan het gedrukte tijdschrift Pokrof. Het aantal abonnees is de laatste jaren steeds verder gedaald. Daarom heeft de Katholieke Vereniging voor Oecumene besloten om aan het einde van dit jaar met de gedrukte uitgave van Pokrof te stoppen. Het nummer 5/2021 zal dan ook het laatste nummer in druk zijn. Hiermee eindigt ook uw abonnement op Pokrof.
Het Instituut voor Oosters Christendom (IvOC) zal in samenwerking met andere partners een doorstart van Pokrof maken.

Gedacht wordt aan een online platform met een eigen website en een reguliere nieuwsvoorziening over diverse aspecten van het leven van Oosterse christenen, kerken en culturen, in Nederland en wereldwijd. Deze website volgt voor het Nederlands taalgebied de voorbeelden die elders, bijvoorbeeld in Duitsland of in de Engelstalige wereld al een vaste plek hebben. Op deze website zullen ook de jaargangen van het tijdschrift Pokrof gepubliceerd worden. Op deze website zullen ook de jaargangen van het tijdschrift Pokrof gepubliceerd worden.

Voorbereidend werk is gedeeltelijk al gedaan, en de website gaat vermoedelijk in het voorjaar 2022 van start. Meer informatie over dit project is binnenkort te vinden op de website van het IvOC, op www.ru.nl/ivoc, en van de KVvO, op www.oecumene.nl.

Hebt u er bezwaar tegen dat uw naam en adresgegevens doorgegeven worden aan het Instituut voor Oosters Christendom? Mocht u bezwaar hebben, laat het dan weten aan .
Het IvOC zal u graag benaderen om u te informeren over de doorstart.

Als u anders vragen of voorstellen heeft, kunt u terecht bij prof. Alfons Brüning, IvOC Nijmegen, e-mail:

Een doorstart is echter alleen mogelijk als er voldoende financiële middelen beschikbaar komen.
U kunt de doorstart van Pokrof steunen met een bijdrage op giro 61 INGB 0005679145
(BIC: INGBNL2A) t.n.v. Tijdschrift Pokrof, ’s-Hertogenbosch, o.v.v. Doorstart Pokrof.

iovc

 

 

\

Lees de laatste honderd Pokrofs, vanaf 2001,hier in zijn geheel online !

 

Pokrof 2021-5

Jaargang 68 Nummer 5

 "Voor u ligt het laatste nummer van het tijdschrift Pokrof, jaargang 68 nummer 5. We hebben dit keer voor een wat andere, meer persoonlijke vorm gekozen. De meeste leden van de redactie schrijven over een onderwerp dat hen bijzonder ter harte gaat. We vlammen nog een keer, kan je zeggen!" (Paul Baars, Van de redactie)

Dolf Bruinsma schrijft met 'Kerk en cultuur' een artikel over "wat voorlopige, niet zeer systematische, gedachten rondom de vraag: hoe verhouden zich kerk en cultuur?" Hij behandelt de literatuur, de muziek en het beeld.  Nick Pouls schrijft in 'Fascinatie voor Byzantium!' over middeleeuwse boeken in het Latijn met een Grieks tintje. Het gaat hierbij om de oorspronkelijk Griekse teksten van Griekse kerkvaders, vertaald in het Latijn. Hij geeft voorbeelden van hoe scribenten gebruik hebben gemaakt van Grieks schrift in hun Latijnse boeken. Paul Baars schrijft in 'De verborgen diversiteit van Rusland' over zijn kennismaking met de oosterse kerken sinds 1986 en hoe deze verliep via Rusland en de Russisch-orthodoxe Kerk in Pskov. 'De Drie Heilige Hiërarchen' van de hand van Leo van Leijsen handelt over hoe men tot een gemeenschappelijke viering van de kerkvaders Basilius de Grote, Gregorius de Theoloog en Johannes Chrysostomus kwam op 30 januari. Bij deze 'meditatie' staat een icoon van de drie heiligen. Johan Meijer schrijft in 'Ontmoeting met het Geheim' hoe men de eucharistie volgens de Byzantijnse ritus, de Goddelijke Liturgie, kan vieren. In 'Gescheiden en nog lang niet verzoend' behandelt Geert van Dartel de etnische en religieuze verscheurdheid in de landen die eens het oud Joegoslavië uitmaakten. "Helaas moet gezegd dat het wederzijdse onbegrip en wantrouwen tussen orthodoxen en rooms-katholieken, maar ook tussen christenen en moslims nog lang niet overwonnen is."
Op p 23 wordt ingegaan op de online doorstart van Pokrof.

Pokrof 2021-4

Jaargang 68 Nummer 4

Het openingsartikel gaat over het vertalen van de Orthodoxe liturgie in het Nederlands, zijn noodzaak en onmogelijkheden. Het daarop volgend artikel is het tweede artikel over Cyrillus en Methodius – het eerste artikel verscheen in de vorige Pokrof. De paus is in maart jl. in Irak geweest. In een artikel wordt op dit belangrijke bezoek teruggekeken. De kruisicoon die op de voorkant van deze Pokrof staat, wordt door de schilderes ervan, Ioanna Bannink, zelf uitgelegd. Het artikel ‘Orthodox parochieleven’ is een recensie van het boek van aartspriester Sergei Ovsiannikov, "Vstan' i idi": "Sta op en wandel". In Sofia (Bulgarije) is een boekwinkel, vernoemd naar de wereldlijke naam van paus Johannes XXIII, Angelo Roncalli; hier kan men in een land met ooit een atheistisch regiem kennis maken met de spirituele rijkdom van het christendom. In twee berichten worden de opvolging van Pokrof behandeld respectievelijk het afscheidssymposium van Leo van Leijsen als stafmedewerker van de Katholieke Vereniging voor Oecumene aangekondigd. De rubriek ‘Byzantijnse Liturgie’ handelt over het heilig Myron.

Pokrof 2021-3

Jaargang 68 Nummer 3

We beginnen deze Pokrof met de inheemse Orthodoxe Kerk in Alaska. Daarna vervolgen wij met de geloofsverkondigers Cyrillus en Methodius in Midden-Europa. De priester Pavel Florenskij was een belangrijk orthodox
denker die werd geëxecuteerd door de Sovjet-autoriteiten. In de meditatie is er sprake van de stem van het geweten, uit een preek van vader Pavel Adelgeim. In het volgende artikel komt pater Jan Kaandorp aan het woord over zijn werk in het verleden op het Griekse eiland Kos. In het artikel ‘Vooruitblik’ kijken we naar de pas verkozen patriarch Porfirije van de Servisch-orthodoxe Kerk. In de rubriek ‘Byzantijnse liturgie’ tenslotte wordt ingegaan op de vraag ‘Zitten, staan en knielen, wanneer moet dat?’

Pokrof 2021-2

Jaargang 68 Nummer 2

Deze Pokrof opent met een artikel over de geloofsbelijdenis. Het tweede artikel gaat over het humanitaire werk van Piet Spijkers in Oekraïne. Hierna een bijdrage over het gesprek met de islam dat in het verleden door oosterse christenen werd gevoerd. Verder staan we stil bij de onlangs overleden Servische patriarch Irinej. Antonius de Grote staat centraal in een korte levensbeschrijving van hem. In ‘De Orthodoxe Kerk in Alaska’ komt een bijzondere kerk ter sprake. En in de rubriek Byzantijnse Liturgie worden de twee bestaande liturgische eretekens voor verdienstelijke geestelijken besproken, het epigonation en de nabedrennik.

Pokrof 2021-1

Jaargang 68 Nummer 1

Deze Pokrof opent met een artikel over de schoonheid van iconen. Het tweede artikel is een bespreking van een Macedonische film die gaat over de confrontatie tussen een jonge feministische vrouw en haar mannelijke omgeving. In Rusland is het Sovjet-verleden niet erg verwerkt. Een van degenen die zich daarvoor inzetten is vader Georgij Kotsjetkov. De kluizenaar Sabbas de Geheiligde heeft zijn naam meegegeven aan het door hem gestichte klooster Mar Saba; wie was hij? Hierna volgt een verslag van een onderzoek naar dooperkenning in de Russisch-orthodoxe Kerk. ‘Global Orthodoxy’ was onderwerp van een digitale conferentie van het Instituut voor Oosters Christendom, waarvan verslag wordt gedaan. Een recensie gaat over het proefschrift dat een bepaalde vorm van het pelgrimeren naar Israël en Palestina tot onderwerp heeft. In de rubriek Byzantijnse Liturgie komt het antimension, een liturgisch voorwerp, ter sprake.

Pokrof 2020-5

Jaargang 67 Nummer 5

Het openingsartikel gaat over de Aya Sofya in Istanbul die enige tijd terug weer als moskee in gebruik is genomen. Het tweede artikel gaat over jonge Afrikaanse vluchtelingen uit landen als bijvoorbeeld Eritrea die in Egypte opgevangen worden met goed onderwijs door de Comboni Fathers. In Belarus hebben de kerken het moeilijk als gevolg van de opstand tegen dictator Loekasjenko. In de meditatie komt Sint-Athanasius de Grote ter sprake die de ‘vader van de rechtzinnigheid’ wordt genoemd. Het daarop volgende artikel gaat over bisschop Irinej Bulović, Servisch-orthodox bisschop van Bačka. In de bespreking van het proefschrift van Josephien van Kessel komt de sofiologie van Sergei Bulgakov ter sprake. De rubriek ‘Byzantijnse liturgie’ handelt dit keer over stichen en stichieren.

Pokrof 2020-4

Jaargang 67 Nummer 4

Deze Pokrof opent met een artikel over Mokranjac, de Servische componist wiens muziek nog steeds gezongen wordt in de
Servisch-orthodoxe Kerk. Het tweede artikel handelt over Sint-Herman van Alaska, die onder de Aleoeten en andere inheemse volkeren van Alaska missioneerde. Daarna volgt een blik op het leven van pater Frans van der Lugt, die in 2014 in Syrië werd vermoord. De meditatie verhaalt over Nicolaas de Dwaas hoe die tsaar Iwan de Verschrikkelijke weerhield van de vernietiging van de stad Pskov. Verder komt het onderzoek ter sprake naar de hoogmiddeleeuwse handschriften van de Berg Athos. De waardigheid van de leek volgens de Russisch-Franse theoloog Paul Evdokimov komt ter sprake in een uit het Frans vertaald artikel. Deze editie van Pokrof sluit af met de rubriek ‘Byzantijnse Liturgie’, dit keer over de zogeheten kleine waterwijding.

Pokrof 2020-3

Jaargang 67 Nummer 3

De schilder Photis Kontoglou zette de renaissance van de Byzantijnse iconografie in gang; zijn invloed reikt tot op heden. In de meditatie komt Mozes aan de orde, de grote profeet en Godziener, die een belangrijke rol speelt in het Oude Testament en in de Byzantijnse traditie. De middeleeuwse Georgische dichter Shota Rustaveli schreef het alom in Georgië geliefde gedicht ‘De ridder in het pantervel’. De Russische priester Alexej Uminskij bespreekt in een interview de redenen waarom kinderen soms niet van hun ouders houden. De Orthodoxe parochies in de diaspora zijn geroepen om bruggen te bouwen, o.a. tussen generaties en culturen. In de werkgroep Sint-Irenaeus zoeken orthodoxe en katholieke theologen naar eenheid; in de laatste bijeenkomst in Trebinje (Bosnië-Herzegovina) was het thema ‘Eenheid en schisma’. In de rubriek Byzantijnse Liturgie tenslotte komt de Akathist ter sprake, de beroemde lofzang op de Moeder Gods.

Pokrof 2020-2

Jaargang 67 Nummer 2

Deze Pokrof opent met een artikel over de markante dichter Vjatsjeslav Ivanov. In communistisch Rusland van de jaren ’20 van de vorige eeuw woonden er Derde Orde-zusters Dominicanessen in Moskou. Een getuigenis van een van hen wordt belicht. En hoe vergaat het veel kloosters in hedendaags Roemenië, nu de jaren van grote bloei achter hen liggen? Serafim van Sarov is nog altijd een inspirerende heilige, zo blijkt uit een preek van vader Pavel Adelgeim. Een volgend artikel gaat in op hoe de Russische priester Aleksej Uminskij de functie van het preken in de liturgie ziet. De theoloog Razvan Porumb schetst de attitude die een orthodox moet hebben als het over oecumene gaat. In de rubriek ‘Byzantijnse liturgie’ gaat het over het Gebed van Efrem, dat zo vaak in de vasten gebeden wordt.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI