06 V Herman in kajak

Jaargang 67 Nummer 4

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat in de Verenigde Staten de “Orthodoxe Kerk in Amerika” (Orthodox Church in America, OCA) werd opgericht. Ook 50 jaar terug werd monnik Herman van Alaska heilig verklaard. Hij geldt als de grondlegger van de (Russische- maar thans onafhankelijke) Orthodoxe Kerk op het Noord-Amerikaanse continent. Over hem, zijn leven en actualiteit gaat dit artikel van Huub Vogelaar in Pokrof 2020-4.

Voor sommige christenen in Nederland is deze Russische heilige bekend via een televisieprogramma ‘Eilanden van Amerika’ 06 V Herman in kajak(Islands of America) dat hem vorig jaar kort ‘in beeld bracht’. De documentaire richtte zich op twee eilanden bij Alaska: het grote eiland Kodiak en het nabijgelegen kleinere met dicht naaldbos bedekte eiland Spruce, het latere vluchtoord van Vader Herman in het begin van de 19e eeuw. 

Zijn gedachtenis bleef levend

Herman van Alaska, zoals hij wordt genoemd, is gekend voor zijn toewijding en wilskracht om de inheemse bevolking te beschermen tegen de brute uitbuiting door Russische kolonisten in Alaska einde 18e en begin 19e eeuw.
Geboren in Rusland in 1766 vertrok hij in 1793 vanuit het klooster Valamo naar Alaska voor het missieproject onder de inheemse bevolking. Vanwege zijn leven en werk daar bleef na zijn dood zijn gedachtenis levend en werd hij tenslotte heiligverklaard.

Overige artikelen

Paul Baars schreef een artikel over de bekende Servische componist Mokranjac. Karien van Heesewijk haalt herinneringen op aan pater Frans van der Lugt die 6 jaar geleden in Syrië werd vermoord. In de meditatie vertelt Nick Pouls het verhaal van Nicolaas de Gek die tsaar Iwan de Verschrikkelijk afhield van de verwoesting van Pskov. In een volgend artikel schrijft Nick Pouls over onderzoek naar hoogmiddeleeuwse handschriften van Athos. Hierna komt een artikel over de leek van de hand van Paul Evdokimov (1901-1970). En de rubriek Byzantijnse liturgie gaat over de zogeheten kleine waterwijding.