Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pokrof: Cyril Hovorun over verzoening in Oekraïne

Hovorun vD 4 editedVader Cyril Hovorun schrijft in Pokrof een fascinerend artikel over de moeilijke situatie in Oekraïne. Wat is de rol van de kerken en welke zou die kunnen en moeten zijn? Joden en moslims zijn de christenen daar tot voorbeeld, besluit Hovorun zijn betoog.
In deze editie (2015-3) staan ook bijdragen over andere boeiende thema's uit het oosters christendom.

Cyril Hovorun is Oekraïner, priestermonnik van de Oekraïense Orthodoxe Kerk onder het patriarchaat Moskou en theoloog – als dat laatste op dit moment werkzaam aan Yale University in de VS. Het artikel is de ingekorte Oekraïnelezing die hij op 4 april jl. te Tilburg gaf.

Verzoening

Vader Cyril Hovorun schrijft in ‘Waarheid en verzoening voor Oekraïne’ (pp 6-9) dat het land, waar door de oorlog zoveel vriendschappen en relaties zijn stuk gemaakt, dringend verzoening nodig heeft. Hij onderscheidt hier drie niveaus, grofweg: binnen Oekraïne met de slachtoffers van repressie en corruptie in de voorbije jaren, tussen Oekraïne en Rusland en in het eigen innerlijk. Hovorun trekt vergelijkingen met het verzoeningsproces in Zuid-Afrika na de afschaffing van de apartheid.

Waarheid en liefde

De belangrijkste voorwaarden voor verzoening, aldus vader Cyril, zijn: waarheid én liefde – die kunnen niet zonder elkaar. Hij brengt de reacties van de kerken op internationaal niveau (Wereldraad, Vaticaan) kritisch voor het voetlicht. Als lichtend voorbeeld houdt hij aan de christelijke kerken onder andere de uit Oost-Oekraïne verjaagde baptistische theoloog Cherenkov, maar ook de joodse en islamitische gemeenschappen in Oekraïne voor ogen.

Pokrof 2015 3 cover achterkant edited 400x135

En verder in deze Pokrof...

Pokrof 2015-3 opende met een artikel over het geloof van de componist Stravinsky. Verder komen de theologische verwerking van de Armeens genocide, een interview met de Russisch-Nederlandse natuurkundige Mikhail Katsnelson, de poëtische preken van de twee jaar geleden vermoorde Russische priester Pavel Adelgeim en het feest van Sint-Jan de Dopers Geboorte in het oosten aan bod. Dit alles naast de vaste onderdelen van de meditatie (over de Wijsheidsicoon) en de rubriek ‘Byzantijnse Liturgie’, dit keer over de befaamde Cherubijnenzang.

 

Klik hierboven op de knop Volledig scherm zoomknop voor een volledige schermweergave.

Foto's (G. van Dartel): 
- Vader Cyril Hovorun;
- H.H. Kliment- en Pantelejmonkerk, Ohrid (Macedonië), achterzijde omslag Pokrof 2015-3. 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI