Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Conferentie over neo-calvinisme en rooms-katholicisme

laycentreEnkele protestantse theologische instellingen hebben het initiatief genomen om in september 2014 in Rome een conferentie te organiseren over neo-calvinisme en rooms-katholicisme. Het initiatief gaat o.a. uit van de professoren George Harinck en Kees van der Kooi, beiden van de VU. Eén van de deelnemers aan deze conferentie is ook dr. Eduardo Echeverria die onlangs een boeiende studie publiceerde over Berkouwer en het katholicisme.

Thema

Toen het neo-calvinisme zich vanaf de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde was het rooms-katholicisme wereldwijd van grote invloed. in die tijd maakten zowel het katholicisme als het protestantisme grote veranderingen door. Voor de neo-calvinisten was het katholicisme zowel een tegenstander als een bondgenoot in de strijd om de godsdienst overeind te houden tegenover de moderne tijd. De neo-calvinisten waren de eersten die in de politiek en op sociall gebied openlijk met katholieken samenwerkten. Theologisch waren ze zeer geïnteresseerd in het neo-thomisme, maar ze bleven kritisch over het rooms-katholicisme tot na de Tweede Wereldoorlog en het Tweede Vaticaans Concilie.

De conferentie in Rome zal gaan over de theologische, ecclesiale, filosofische, politieke, sociale en culturele interacties tussen beide tradities: op welke wijze hebben ze elkaar beïnvloed en zijn ze tot elkaar genaderd, in welke zaken bleven ze van elkaar verschillen en hoe kan hun relatie van de laatste 150 jaar het beste worden beschreven?

Locatie en accomodatie

Deelname aan de conferentie kost € 90,-- inclusief lunch en koffie/thee. De conferentie vindt plaats in het lekencentrum van het Instituut Foyer Unitas, Largo della Sanita Militare (dichtbij het Colloseum), 00184 Roma, Italië. Deelnemers moeten zelf hun onderdak regelen. Aangeraden wordt Foresteria del Monastero di San Gregorio al Celio

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Jo Gerrits, 22 jan 2... zei Meer
  Ik ontvang geen vertificatiecode, waarom niet? 2 weken geleden
 • fiona manuela zei Meer
  kan iemand mij vertellen hoe ik met nico sarot in contact kan komen, ik heb vroeger jaren met hem... 2 weken geleden
 • Martin Los lid hoofd... zei Meer
  Mooie gedachtenis woensdag 18 januari 2023
 • Orthodox zei Meer
  Dag Dirk, het is zeker mogelijk om je te laten dopen in een orthodoxe kerk. neem hiervoor contact op... donderdag 12 januari 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI