Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pelgrimage paus Franciscus naar Heilig Land in teken van oecumene

pausbezoek heilig land'Ut unum sint' is het motto van het aanstaande bezoek aan het Heilig Land van paus Franciscus en patriarch Bartholomeüs. Vijftig jaar na de gedenkwaardige ontmoeting tussen paus Paulus VI en patriarch Atenagoras I in Jeruzalem, die het begin markeerde van de dialoog tussen de Kerken van Oost en West, gaan paus en patriarch opnieuw op pelgrimage om hun passie voor de eenheid van de Kerk tot uitdrukking te brengen.

Het bezoek zal zich afspelen onder de schijnwerpers van de wereldpers. Naar verluidt zijn er duizend geaccrediteerde journalisten om verslag te doen van het pausbezoek dat op 24 mei begint met een bezoek aan Jordanië en vervolgens voert naar Palestina en Israël. Het programma is volledig van uur tot uur beschreven op de speciale website Pope Francis in the Holy Land. Daarin is ook een overzicht opgenomen van belangrijke ontmoetingen. In Amman wordt paus Franciscus ontvangen door koning Abdullah en in Bethlehem door president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Bij aankomst in Tel Aviv op 25 mei staat een ontvangst door vertegenwoordigers van de Israëlische regering op het programma. Op 26 mei staan een ontmoeting in het presidentieel paleis met president Simon Peresh een privé ontmoeting met premier Netanyahu op het programma. Bij deze gelegenheden zal paus Franciscus ook toespraken houden. Het geeft hem gelegenheid om een appèl te doen voor vrede, gerechtigheid en verzoening voor alle mensen in Israël en Palestina.

Aandacht voor de vluchtelingen

Een ander belangrijk onderdeel van het programma vormen de ontmoetingen met vluchtelingen en families. Op de eerste dag van zijn bezoek heeft pasus Franciscus 's avonds een ontmoeting met6 vluchtelingen en jonge mensen met een beperking. De volgende dag heeft hij in Betlehem in het klooster van de Franciscanen een lunch met Palestijnse families. Later op de dag is er een korte ontmoeting met kinderen uit de vluchtelingenkampen van Deheisheh, Aida en Beit Jibrin.

Interreligieuze ontmoetingen

Vanzelfsprekend zullen er op deze reis veel interreligieuze ontmoetingen plaatsvinden. Bijzonder in dit verband is dat paus Franciscus zich op deze reis laat vergezellen door rabbijn Abraham Skorka en imam Omar Abboud waarmee hij in Argentinië heeft samengewerkt. Dit geeft aan de interreligieuze ontmoeting met de grootmoefti van Jeruzalem en de opperrabijnen in Jeruzalem.

Ontmoeting met de Oosterse Kerken

Een van de hoogtepunten van het bezoek wordt naar verwacht de ontmoeting op zondagavond 25 mei met patriarch Bartholomeüs en andere patriarchen en bisschoppen van de Oosterse Kerken. Deze zal plaatsvinden in de Basiliek van het H. Graf in Jeruzalem. Bij die gelegenheid zal ook een gezamenlijke verklaring worden ondertekend. Op maandagmiddag staat ook nog een ontvangst bij de Oecumenisch Patriarch op de Olijfberg op het programma.

Het laatste onderdeel van het bezoek is een ontmoeting met priesters, religieuzen en seminaristen in de Kerk in Getsemane aan de voet van de Olijfberg. Daarna reist paus Franciscus via Tel Aviv weer terug naar Rome.

 

 

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • peter zei Meer

  is er nog een oosters-orthodoxe kerk in amsterdam? ik werd in 1972 gedoopt door mgr Mar Serapion 6 dagen geleden
 • peter zei Meer
  is er nog een oosters-orthodoxe kerk in amsterdam? ik werd in 1972 gedoopt door mgr Mar Serapion 1 week geleden
 • fiona manuela zei Meer
  kan iemand mij vertellen hoe ik met nico sarot in contact kan komen, ik heb vroeger jaren met hem... zaterdag 18 maart 2023
 • Martin Los lid hoofd... zei Meer
  Mooie gedachtenis woensdag 18 januari 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI