Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Samengeroepen om vredestichters te zijn

Dialoog tussen Doopsgezinden en Katholieken

Verslag van de Internationale Dialoog tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Mennonite World Conference 1998-2003, uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, Den Bosch, 2020, 180 pp.

Bestel nu!

€ 10,00

exl. verzendkosten

Samen de Heer tegemoet

WILLIBRORDZONDAG 8 NOVEMBER 2020

Heruitgave

Oecumenisch Directorium

€ 7,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Nieuwe categorie

Rome

Reformatie

-

Beraad

"Doof de Geest niet uit"

€ 5,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

In memoriam pater Frans van der Lugt

Frans van der LugtMaandag 7 april werd de Nederlandse Pater Jezuïet Frans van der Lugt doodgeschoten bij zijn  klooster in Homs. Feije Duim, medewerker van Kerk in Actie, bezocht pater Frans van der Lugt in 2011. Hij schreef een in memoriam en een gebed.

 

 

Pater Frans

In El Ard bij Homs, woonde hij. Een klein klooster met een grote lap grond er om heen. In 2011 vond je daar een gemeenschap jonge idealisten, een ceramische kunstenaar, een school voor gehandicapte kindertjes. Zonovergoten plek. El Ard = De aarde. Typisch Pater Frans om die naam te kiezen.

We spraken elkaar voor het eerst op de Nederlandse ambassade in Damascus, eind februari 2011. Zijn fiets had hij aan het hek voor de ambassade vastgemaakt. “Ik en de enige die dat mag”, zei hij met een vette glimlach. We spraken over Syrië, over Moslims en Christenen, over de spirituele trektochten die hij jaarlijks organiseerde met tientallen jongeren –moslims en christenen- door de bergen. Hij vertelt hoe ingewikkeld het is om daarvoor van de autoriteiten toestemming te krijgen. Zijn telefoon gaat. We schrikken: telefoons worden hier afgegeven en in een kastje bewaard. Angst voor afluisteraars. Frans antwoordt in het Arabisch, stopt zijn telefoon weg, en haalt zijn schouders op, “Ze kennen me toch wel, dus ze weten dat ik geen bedreiging ben”.

Op een vroege ochtend sta ik aan de Rechte Straat in Damascus te wachten totdat hij met de auto langs komt om me mee te nemen naar El Ard. Een volle bak. Er zijn altijd wel mensen die mee willen en Frans kent hier de hele wereld. Ja, en de hele wereld in Syrië kent hem. Honderden jonge mensen heeft hij enthousiast gemaakt om samen te bouwen aan een toekomst waarin plek is voor iedereen. Zoveel mensen geholpen. Voor zoveel mensen een teken van God’s betrokkenheid geweest.

Zijn oproepen van de afgelopen maanden vanuit Homs deden me daarom zo’n pijn. Zijn dood schokt me.

Iemand opperde om hem een heilige te noemen. Ik denk ook niet dat Pater Frans daar zelf voor zou zijn geweest. Ik heb een andere titel voor hem, een titel zoals die in de Joodse traditie wordt gebruikt: Pater Frans is een “Rechtvaardige”. Zo blijf ik me hem voor altijd herinneren, als een rechtvaardige.

Zijn dood is een groot verlies voor zoveel mensen, die uitzijn op een rechtvaardige wereld met plek voor iedereen. Zijn dood is dramatisch voor zo veel jonge Syriërs die hij heeft geïnspireerd om samen te bouwen aan een gedeelde toekomst. Frans was een baken van hoop voor hen. Daarom kon hij ook niet weg. Laten wij er alles aan doen dat deze jonge mensen niet met lege handen staan, maar in staat zijn om die droom van Syrië weer vlees en bloed te geven. Vergeet Syrië niet.

Feije Duim, Kerk in Actie

Gebed

Heer,

U belooft dat niemand valt, dan in uw handen. We bidden voor Pater Frans van der Lugt, dat U hem opvangt en aan uw hart houdt. We bidden om onszelf want we voelen ons verslagen door zijn dood. Zoveel gingen er al in Syrië: Moslims, Christenen. Maar de dood van Pater Frans komt zo hard aan. Hij leerde ons, Nederlanders en Syriërs, zoveel over U. Dat deed hij al zijn tijd in Syrië, maar zeker de laatste drie jaar, in alle ellende van de oorlog in Syrië, de ellende van Homs. We bidden voor de mensen die nu verweesd achterblijven van de gemeenschap in El Ard, en voor al die jonge mensen die hij jarenlang geïnspireerd heeft. Laat ze de weg niet kwijt raken, maar een monument worden van hoe het anders kan op deze wereld. Weest u met de hulpverlening in en om Syrië. In Syrië werken de hulpverleners –meestal zelf Syriërs- met gevaar voor eigen leven. Zij zetten zich in, leer ons om niet achter te blijven. Zegen ook de Syrische kerken in hun hulpverlening voor ieder die hulp nodig heeft. Leer ons hoe wij kunnen zorgen dat zij niet met lege handen staan. Amen.

(Foto uit blog van p. Nicolaas Santobin sj.)

Volledige Agenda > 

06
nov
Mariënkroon Nieuwkuijk
Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch en dr. Eric Bouter, protestants theoloog spreken

08
nov
De tijden zijn onzeker. Het valt niet te voorzien hoe het er in onze wereld over 50 jaar aan toe zal gaan.

09
dec
TUA
Het priesterschap van alle gelovigen: oecumenisch aanknopingspunt én uitdaging Op woensdag 9 december 2020 organiseren de

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Geert van Dartel zei Meer
 • Geert van Dartel zei Meer
  Het boekje is klaar en kan besteld worden bij het secretariaat van de Raad van Kerken 3 weken geleden
 • Ria Voet zei Meer
  Dag beste medewerkers van de Raad van Kerken en MissieNederland, het thema van de gebedsweek van... 3 weken geleden
 • Iemand van Koptische... zei Meer
  —- Schreef:
  Ja zeker paus tawadros de 2e
  maandag 20 juli 2020
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI