Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pater Frans van der Lugt sj vermoord in Homs

FransvanderLugtVanmorgen maandag om 8 uur plaatselijke tijd is de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt (75) in de Syrische stad Homs vermoord. Het tragische nieuws is bevestigd door zijn confrater Alex Bassili, socius van de Midden-Oostenprovincie van de jezuïeten. “Wij zijn door medebroeders ter plaatse ervan op de hoogte gebracht vandaag maandag rond 8 uur in de ochtend Syrische tijd pater Frans van der Lugt is ontvoerd door gewapende mannen, die hem hebben geslagen en daarna met twee kogels in het hoofd hebben afgemaakt. Dat gebeurde voor het huis van de jezuïeten in Homs”, schrijft pater Bassili s.j. “Dat hij in vrede moge rusten bij de Heer en dat hij onze medebroeders, die zichzelf helemaal geven ten dienst van alle slachtoffers van geweld moge ondersteunen.”

 

Levensloop

Frans van der Lugt was 75. Hij werd op 10 april 1938 in Den Haag geboren. Hij leefde en werkte al 50 jaar in het Midden-Oosten. Als jonge psychotherapeut reisde hij destijds naar Libanon, waar hij een opleiding tot jezuïet volgde. Hij leerde er Arabisch. In 1966 verhuisde hij naar Syrië, waar hij zich aanvankelijk toelegde op onderwijs, in de eerste plaats aan christenen die zo'n 10% van de Syrische bevolking vormen. Het klooster van de jezuïeten in Homs (Syrië) ligt in de Hamidiyeh-wijk, een traditioneel christelijke wijk waar al maanden fel wordt gevochten tussen rebellen en het Syrische leger. Hij werkte er met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten.

Noodkreet

Sinds het begin van de burgeroorlog zijn al naar schatting 400.000 inwoners de stad ontvlucht. Pater van der Lugt weigerde evenwel ondanks de gevechten Homs te verlaten, uit solidariteit met de plaatselijke bevolking. "Een herder laat zijn schapen nooit in de steek." Begin 2014 raakt van der Lugt raakte wereldwijd bekend vanwege een heel druk bekeken filmpje op Youtube waarin hij de wereld om hulp schreeuwde. (bron: Kerknet.be)

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Maarten de Boer zei Meer
  het dopen als baby is nergens terug te vinden in de bijbel. Het proces van sterven en opstaan in... 2 weken geleden
 • Maarten de Boer zei Meer
  ekklesia21.weebly.com 2 weken geleden
 • emma zei Meer
  hoii ik ben als baby katholiek gedoopt nu sinds anderhalf jaar ben ik bekeerd naar orthodox kan ik... zondag 13 augustus 2023
 • Astrid zei Meer
  Zijn jullie ook duurzaam? Bijvoorbeeld ook in groene energie investeren? maandag 19 juni 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI