Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pokrof jubileumspecial over Chevetogne uitgekomen

 

Ph Vanderheyden«Er moet in alle kerken iets veranderen. We hebben religieuze systemen gebouwd en zijn veel te verliefd op het instituut en te weinig op Christus.»
(Abt Philippe Vanderheyden)

«Ik droom dat de volgende paus (ten tijde van het interview was paus Franciscus nog niet gekozen, red.) af en toe naar Moskou gaat om een kopje koffie of thee te drinken. Het gaat er niet om wie je bent, anglicaan, orthodox of lutheraan, maar om de liefde die de Zoon heeft gegeven. Die moeten wij doorgeven. Het is te veel een religieus systeem dat zekerheid over verlossing of uitverkorenheid suggereert. Maar God zegt: 'Ik heb uw naam in mijn hart geschreven.'»

Zó luidt een fragment uit het openingsinterview met de huidige abt van Chevetogne, dom Philippe Vanderheyden.chevetogne breed edited
Geert van Dartel en Josephien van Kessel namen dat met hem af voor Pokrof's jubileumspecial over Chevetogne, Deze vierde Pokrofeditie van de 60e jaargang is 1 oktober 2013 verschenen. Abt Vanderheyden ontvouwt er zijn spirituele visie op de oecumene en op de rol die Chevetogne daarbij speelt.

De abdij van Chevetogne

Al vele jaren heeft het tijdschrift Pokrof een band met de abdij van Chevetogne. Voor de jubileumspecial van Pokrof streek de redactie afgelopen voorjaar neer in dit bekende benedictijnenklooster in Zuid-België, met zijn oosterse én westerse liturgie. Men interviewde er verschillende monniken. In dit nummer vertellen zij gepassioneerd over hun aspiraties en inspiratie bij het werken en het leven voor de eenheid van de christenen.

Oosters christendom en eenheid

Natuurlijk komen in de interviews het oosters christendom en de oecumene met de Orthodoxie in het bijzonder aan bod. Zo ontmoeten wilit in cryptej in deze special een visie op de beleving van de oosterse en de westerse liturgie, een visie op de ontwikkelingen in de Orthodoxe kerken in de laatste 40 jaar, de actualiteit van de kerk- en woestijnvaders, een visie op 'waar oecumene begint', en nog veel meer!

Aan de interviews zelf gaat een kort artikel over de abdij van Chevetogne vooraf; over haar betekenis voor katholieken, protestanten en orthodoxen, met name in België en Nederland.

Special en abonnement

De special over Chevetogne is voor € 5 (excl. porto) te verkrijgen bij of 030 2326907.
Een abonnement is € 20, gedurende dit jubileumjaar 2013 kost een nieuw abonnement in het eerste jaar slechts € 15.


Foto's (G. van Dartel):
1. Abt Philippe Vanderheyden OSB van Chevetogne.
2. Hoofdgebouw (links) van het klooster en oosterse kerk in Russische stijl.
3. Byzantijnse liturgieviering in de crypte van het oosterse kerkgebouw.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Ben Zwartjes zei Meer
  Rob, kan ik jou bellen? Ben Zwartjes. 4 weken geleden
 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... zaterdag 13 april 2024
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI