Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Samengeroepen om vredestichters te zijn

Dialoog tussen Doopsgezinden en Katholieken

Verslag van de Internationale Dialoog tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Mennonite World Conference 1998-2003, uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, Den Bosch, 2020, 180 pp.

Bestel nu!

€ 10,00

exl. verzendkosten

Heruitgave

Oecumenisch Directorium

€ 7,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

"Doof de Geest niet uit"

€ 5,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

Bericht uit Mardin

zafaran verdiepingAfgelopen maandag, 22 april, berichtten wij aan de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Saliba Özmen van Mardin dat we vanuit onze actie 'Syrische vluchtelingen Mardin' € 4.500 hadden kunnen overmaken voor zijn vluchtelingenopvang in het klooster Deyrulzafaran. Zijn verbindingspersoon in Nederland, de heer Fikri Aygur, gaf ons de reactie uit Mardin door.

De reactie was, vanwege de afwezigheid van de bisschop, bij monde van de directeur van het kloosterbestuur, de heer Yusuf Begdas. Begdas "vroeg mij", aldus Aygur, "namens het klooster jullie van harte te bedanken. Hij gaf mij ook laatste informatie omtrent de vluchtelingen."

Mardin en omgeving

"Hij vertelde mij dat er tot nu toe honderden vluchtelingen in het klooster hadden verbleven. Nu zijn er ook nog enkele tientallen aanwezig. De vluchtelingen zijn in het algemeen jongeren. Er zijn ook een aantal gezinnen geweest. Deze vluchtelingen worden tijdelijk in het klooster opgevangen. Vervolgens wordt onderdak voor hen gevonden in Mardin en omliggende christelijke dorpen. Zo is het christelijke dorp Kellitmara voor de vluchtelingen beschikbaar gesteld. Tientallen jongeren en gezinnen verblijven op dit moment in het dorp, dat dicht bij het klooster ligt. Ook in de [andere] dorpen worden zij voorzien van hulp en diensten vanuit het klooster. De gezinnen die jonge kinderen hebben kunnen hun kinderen niet op school doen, omdat zij niet de nodige verblijfsdocumenten hebben. Dit is volgens de heer Begdas het meest pijnlijke: dat de kinderen hun opleidingen niet voort kunnen zetten. Het vluchtelingenaantal in het gebied is fors gestegen."

Istanbul

"Meer dan 400 [van hen] hebben Istanbul bereikt, in afwachting dat zij door hun familie in Europa worden opgehaald. Deze lijden het meest, omdat er maar voor een beperkt aantal mensen opvang in Istanbul is."

Mor Abraham-klooster

"In Zuid-oost-Turkije heeft een tweede klooster zijn deuren voor de christelijke vluchtelingen geopend, namelijk het klooster Mor Abraham in Midyat. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, heeft op 18 maart alle vier de Syrisch-Orthodoxe bisschoppen in Turkije uitgenodigd om een oplossing voor de christelijke vluchtelingen te bespreken. De minister heeft hen beloofd om opvangkampen voor de vluchtelingen in Midyat in te richten. Daarna bleek dat de minister eigenlijk de moslim-vluchtelingen ook in dezelfde kampen wilde plaatsen. Dit kan vele grotere problemen met zich meebrengen, omdat de moslims die opgevangen zullen worden, voornamelijk Koerden en sunnitische Arabieren uit Noord-Syrië zijn. De problemen in Syrië kunnen op deze manier in Turkije voortgezet worden. Dit kan ook leiden tot conflicten tussen de plaatselijke christenen en moslims. Bisschop Saliba Özmen heeft negatief gereageerd op het opzetten van gemeenschappelijke kampen. De kampen zijn nog niet geplaatst, maar volgens de informatie is er door het ministerie al een leeg veld dicht bij het Mor Abraham-klooster voor de gemeenschappelijke kampen beschikbaar gesteld. Wanneer de kampen opgezet worden is nog niet bekend."

Ontvoerde kerkleiders vrijgelaten?

Dat Syrië met name voor christenen onveilig is, bleek uit de gezamenlijke ontvoering op 23 mei van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van de Noord-Syrische stad Aleppo en de Grieks-orthodoxe metropoliet van de stad, Paul Yazigi, broer van de Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië in Damascus. Hierbij werd een geestelijke, de chauffeur van de auto waarin de twee bisschoppen reisden, doodgeschoten. Persbureaus melden op 24 april dat de twee hoge geestelijken inmiddels zouden zijn vrijgelaten. De Volkskrant en andere persmedia meldden echter op donderdag 25 april dat hiervan geen sprake is.

Foto: Klooster Deyrulzafaran in Mardin.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Booslim zei Meer
  Wat een dwaalleer
  3 weken geleden
 • Peter Abraham van de... zei Meer
  Islam send no message of peace or shalom to the people of the world only terror zaterdag 16 april 2022
 • Peter Abraham van de... zei Meer
  Christians in Syria Irak Libanon and Middle East total burning why can we build a new church in Saudi or Iran etc zaterdag 16 april 2022
 • Peter Abraham van de... zei Meer
  Armenia and Georgia borders protect by christian Putin or islam ottomania Erdogan? zaterdag 16 april 2022
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI