Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Platenparadijs met als gast medewerker Leo van Leijsen

rkk logoRKK Platenparadijs is een muzikale verkenningstocht op Radio 5. Samen met presentator Tom Dirks gaat een gast langs persoonlijke herinneringen aan de hand van favoriete muziek. Op zondag 21 april 2013 om 12.00 uur is dit programma te beluisteren rond Leo van Leijsen, medewerker Oosterse Kerken van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Leo van Leijsen heeft van zijn vrijwel levenslange liefde voor het oosters christendom zijn werk mogen maken. Hij werkt al 26 jaar bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene, waarin het voormalige Apostolaat voor de Oosterse Kerken is gefuseerd. Naar aanleiding van zes zowel religieuze als 'seculiere' liederen vertelt Leo van Leijsen over zijn fascinatie voor het christelijk Oosten van kindsbeen af en over het werk dat hij als medewerker Oosterse Kerken doet, zoals zijn leerhuizen en cursussen over oosterse spirituele teksten en over iconen.

Paradijsjes

RKK Platenparadijs  is omraamd door twee korte reportages op locatie, 'paradijsjes ter plekke', gemaakt met Leo van klein Romanos MelodosLeijsen door Angelique Bakker-Bronts. De eerste is de zogeheten Begrafenisdienst op 29 maart jl., de Goede Vrijdagviering in de Johannes van Damascusgemeenschap, een katholieke, Nederlandstalige geloofsgemeenschap van de Byzantijnse ritus, die haar domicilie heeft in de Sint-Catharina-kerk aan de Kruisbroederhof te 's-Hertogenbosch. Met deze gemeenschap is Leo van Leijsen sinds eind jaren '70 in toenemende mate verbonden geraakt en daar nog altijd actief.
De tweede korte reportage is vanuit Kasteel Hernen bij Wijchen, waar de daar gevestigde A.A. Brediusstichting met de Katholieke Vereniging voor Oecumene onder leiding van Leo van Leijsen jaarlijks het Didaskalíon, een leerhuis rond oosterse christelijke teksten, organiseert. Zowel de vereniging als Leo van Leijsen hebben een band over vele jaren met dit 'paradijsje' in het Gelderse Land van Maas en Waal.

Uitzending

Na de uitzending op Radio 5 om 12.00 uur was een uurtje later het programma te beluisteren via de website van RKK: http://www.rkk.nl/rkk-platenparadijs/archief/2013/index.html. De muziek wordt er eveneens  aangeboden via het Spotify-stream van RKK Platenparadijs. Het programma is in de loop van de week tevens beschikbaar via deze website van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Foto's:
- Logo van RKK.
- Icoon van Romanos de Zanger uit het cursusmateriaal van het Didaskalíon te Hernen. In RKK Platenparadijs is een fragment te horen uit de beroemde Akathistos-hymne tot de Moeder Gods Maria, die de traditie op Romanos' naam zet en die ook in Didaskalíon wordt beluisterd.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 1 week geleden
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI