Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Redactie Pokrof in Chevetogne


Chevetogne maart 2013Het tijdschrift Pokrof bestaat 60 jaar. Het was een initiatief van de paters Kapucijnen die in Nederland pastoraal werkzaam waren onder Oosterse christenen uit Oekraïne en Rusland. Vanaf 2001 wordt het tijdschrift uitgegeven door de Katholieke Vereniging voor Oecumene. De bijna voltallige redactie van het tijdschrift bracht van 7 tot 10 maart een bezoek aan de abdij van Chevetogne voor een bezinning op de koers van het tijdschrift en om interviews te maken met de monniken van de abdij.

 

Oecumenische roepingkerk chevetogne

Vanaf haar stichting in 1925 door Dom Lambert Bauduin (1873-1960) is de Benedictijnse gemeenschap van Chevetogne een oord van studie, ontmoeting en gebed voor de eenheid van alle christenen. De gemeenschap van Chevetogne bestaat uit twee groepen monniken. De ene groep viert de liturgie volgens de Westerse, latijnse ritus, de andere viert volgens de Oosterse, byzantijnse ritus. Ook zijn er met name op zaterdag en op zondag gezamenlijke vieringen. Inmiddels weten veel mensen uit Nederland, zowel katholieken als protestanten, de weg naar Chevetogne voor een paar bezinningsdagen te vinden.

De aanleiding voor het bezoek was de wens van de redactie om een themanummer over de abdij te maken. Gedurende het verblijf werden interviews over het religieuze leven, de oecumenische contacten, de studie van het Oosten en de spiritualiteit. Het themanummer zal in september uitkomen.

Geschenkabonnementen

Een belangrijk punt van zorg voor het tijdschrift is het aantal abonnementen. Uitgever en redactie zoeken naar wegen om nieuwe abonnees voor Pokrof te winnen. Belangrijke steun daarvoor kwam van de landelijke instelling Pokrof, de koepelorganisatie van de katholieke Byzantijnse gemeenschappen in Nederland, die b.g.v. het jubileum van het tijdschrift 40 geschenkabonnementen heeft afgenomen. In samenwerking met bevriende organisaties en instellingen wordt getracht nieuwe en jongere lezers voor Pokrof te interesseren. De prijs van een introductieabonnement voor de periode van één jaar is vastgesteld op € 15,--.

Vertrouwen in de toekomst

Redactie PokrofPokrof wordt gemaakt door een enthousiaste redactie met een brede deskundigheid op het gebied van het Oosters christendom. In de toekomst hoopt de redactie meer externe auteurs aan te trekken. Ook bestaat de wens om voor het tijdschrift een fotoarchief op te bouwen. Het verblijf in Chevetogne, de ontmoetingen en de onderlinge gesprekken hebben het vertrouwen in de toekomst van het tijdschrift gesterkt.

vlnr, staand: Laila Zahra, Josephien van Kessel, Dolf Bruinsma, Dolf Langerhuizen, Leo van Leijsen, Huub Vogelaar, Geert van Dartel 

vlnr, gehurkt: Paul Baars, Paul Brenninkmeijer 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI