Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Boodschapper

van Vreugde

WILLIBRORDZONDAG

7 NOVEMBER 2021

Samengeroepen om vredestichters te zijn

Dialoog tussen Doopsgezinden en Katholieken

Verslag van de Internationale Dialoog tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Mennonite World Conference 1998-2003, uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, Den Bosch, 2020, 180 pp.

Bestel nu!

€ 10,00

exl. verzendkosten

Heruitgave

Oecumenisch Directorium

€ 7,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Nieuwe categorie

Rome

Reformatie

-

Beraad

"Doof de Geest niet uit"

€ 5,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

Paus Tawadros II en de Egyptische maatschappij

patriarch tawadros iiDe nieuwe paus, Tawadros II, van de Koptisch-orthodoxe Kerk, heeft maandag 5 november jl., een dag na zijn verkiezing van afgelopen zondag, verklaard dat de Egyptische staat zijn burgers moet beschermen, waaronder de Koptische. Hij zei dit in een interview met het ONTV Live tv-station.

Het moet volgens de pas gekozen paus niet zo zijn dat steeds meer Kopten Egypte verlaten vanwege geweld tussen de twee godsdienstige gemeenschappen van moslims en Koptische christenen. De laatste jaren, maar zelfs nog onlangs in de afgelopen maanden september en oktober, zijn verscheidene malen Kopten slachtoffer van geweld geweest. Kopten moeten van de regering van Egypte hun noodzakelijke veiligheid verkrijgen en zich door haar beschermd weten, is de visie van de nieuwe patriarch. De paus benadrukt het belang van wederzijds respect in de vele domeinen van de Egyptische samenleving.

Geen politieke figuurST Markus Cairo

Ondanks deze behartenswaardige woorden aan het begin van zijn pontificaat,  moet volgens insiders deze nieuwe paus niet worden gezien als een politiek erg 'outspoken' kerkleider. De kandidaten waaruit Tawadros werd gekozen waren vooraf geselecteerd op een laag politiek profiel. Ook van de uiteindelijke gekozen patriarch zal een behoedzame handelwijze richting de Egyptische overheid kunnen worden verwacht.
Paus Tawadros ontving meteen na zijn verkiezing een felicitatie van de Egyptische staatspresident Morsi en was voornemens zo snel mogelijk  een bezoek aan Morsi af te leggen. De president ontving zelf een uitnodiging voor Tawadros' intronisatie op zondag 18 november a.s. en hij heeft toegezegd daarbij in principe aanwezig te zullen zijn.

Dubbele titel

De intronisatie is de bevestiging als paus-patriarch. Er is een oud Koptisch ritueel voor de consecratie (wijding) van een patriarch, maar dat stamt uit de tijd dat alleen maar monniken - en niet (reeds gewijde) bisschoppen – tot de hoogste kerkleiding van de Koptisch-orthodoxe Kerk konden worden geroepen. Er zal – hoogstwaarschijnlijk – dan ook alleen maar een plechtige installatie op de patriarchale troon (intronisatie) plaatsvinden.
De patriarch van Alexandrië heeft sinds de vroegste tijden de titel 'paus'. Tawadros is Arabisch voor Theodoros, er was al eerder een Theodoros op de patriarchale troon van Alexandrië, vandaar: Tawadros II (Theodoros de Tweede). Het toeval doet zich voor dat zijn oosters-orthodoxe evenknie, de Grieks-orthodoxe patriarch en eveneens paus van Alexandrië die sinds 2004 zijn pontificaat voert, eveneens een Theodorus de Tweede is.

Goede relaties

Tawadros was vóór zijn geestelijke loopbaan apotheker en manager van een medicijnenfabriek. Hij studeerde in het buitenland, o.a. in Groot-Britannië en Singapore, en spreekt vloeiend Engels. Behalve voor de jeugd heeft hij zich als hulpbisschop van Beheira ingezet voor goede relaties tussen christenen en moslims. Of hij goede relaties heeft met Egyptes islamisten, daarover lopen de meningen uiteen; de een zegt van wel, anderen zeggen dat hij überhaupt niet zulke relaties heeft en daarom met een schone lei kan beginnen.
Over de nieuwe Koptische paus en de oecumenische relaties tussen de Koptisch-orthodoxen en overige christenen is vooralsnog weinig bekend. Die tussen het Koptisch-orthodoxe patriarchaat van Alexandrië en het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Alexandrië zijn traditiegetrouw, na eeuwen van onmin, de laatste decennia opperbest. Voor de rest zullen we ons moeten laten verrassen.

(Bron: rkk, Arab West Report)

Foto's:
- Paus Tawadros II
- De Koptisch-orthodoxe Sint-Markuskathedraal te Cairo (Egypte), waar de pauskeuze op zondag 4 november jl. plaatsvond en de intronisatie op zondag 18 november a.s. zal geschieden. (Foto: L. van Leijsen)

Volledige Agenda > 

09
sept
Grote Kerk Den Bosch
Dit seizoen wordt er weer een nieuw leerhuis gehouden. In deze vijftiende aflevering van Bēt Drāshā – Oosters christelijk Leerhuis komen de Griekse kerkvaders aan de orde. De titel van Bēt Drāshā

15
okt
Zoom
“Hoe welkom is de vreugdebode die over de bergen komt aangesneld, die vrede aankondigt en goed nieuws

21
okt
Grote Kerk Den Bosch
Dit seizoen wordt er weer een nieuw leerhuis gehouden. In deze vijftiende aflevering van Bēt Drāshā – Oosters christelijk Leerhuis komen de Griekse kerkvaders aan de orde. De titel van Bēt Drāshā

21
okt
Grote Kerk Den Bosch
Dit seizoen wordt er weer een nieuw leerhuis gehouden. In deze vijftiende aflevering van Bēt Drāshā – Oosters christelijk Leerhuis komen de Griekse kerkvaders aan de orde. De titel van Bēt Drāshā

05
nov
Jozefkerk Oss
De algemene ledenvergadering van de Katholieke Vereniging voor Oecumene wordt gehouden op vrijdag 5

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Joma Hollaardt zei Meer
  Interessant stuk. Nu begrijp ik de essentie van Pinksteren. Ja , in een huwelijk krijgt eenheid... dinsdag 20 april 2021
 • Martine zei Meer
  Hallo hoe gaat het met jullie? zondag 07 maart 2021
 • Geert van Dartel zei Meer
  Beste Richard, het zullen online lezingen zijn. De bijeenkomsten duren ook niet langer dan een uur... vrijdag 19 februari 2021
 • Geert van Dartel zei Meer
  Beste Hans, ik zag u inderdaad vertrekken. Het geluid was bepaald niet optimaal, maar het hing er... maandag 15 februari 2021
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI