Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Vaticaan en Lutherse Wereldfederatie werken aan gezamenlijke verklaring over Reformatie

kurt kochHet Vaticaan en de Lutherse Wereldfederatie bereiden een gezamenlijke verklaring voor bij gelegenheid van de herdenking van de Reformatie in 2017. Beide partijen moeten overwegen wat ze gezamenlijk hierover kunnen zeggen, aldus de Zwitsere kardinaal en voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid, Kurt Koch, in een interview met de Katholischen Nachrichten Agentur (KNA).

Kardinaal Koch sprak de hoop uit dat de voorgenomen tekst 'aan beide kanten goed verantwoord' kan worden. Of er een gezamenlijke bijeenkomst op internationaal niveau zal plaatsvinden, staat nog niet vast, aldus Koch. Vertegenwoordigers van de Pauselijke Raad voor de Eenheid en de Lutherse Wereldbond hebben hun beraadslagingen over een gemeenschappelijke verklaring afgerond tijdens de vierde algemene vergadering van de dialoogcommissie in juli 2012 in het Duitse Paderborn.

Van conflict naar gemeenschap

Van het document is tot nu alleen de titel bekendgemaakt: 'Van conflict naar gemeenschap'. Over de publicatie van de verklaring moet nog een besluit genomen worden. De herdenking van 500 jaar Reformatie valt samen met de viering van het 50 jarig jubileum van de in 1967 gestarte dialoog tussen katholieken en lutheranen. Lutheranen en katholieken beschouwen de doop als een band die hen verenigt. Met betrekking tot de nog bestaande gescheidenheid is de inspanning er op gericht 'de volle katholiciteit van de Kerk te bereiken', aldus het slotcommuniqué.

'Aan de ene kant is er vreugde over de gemeenchap die al met elkaar gedeeld wordt en die in de 50 jaar van de oecumenische dialoog explicieter tot uitdrukking kon worden gebracht. Aan de andere kant is er de pijn over hetgeen nog steeds verdeelt.' De verdeeldheid onder christenen is in tegenspraak met God's wil.' Katholieken en lutheranen zouden de reeds bestaande gemeenschap al kunnen vieren. Deze gemeenschap is groter dan de punten waarover nog verdeeldheid bestaat.

Doop en groeiende kerkgemeenschap

Een ander project waar de Dialoogcommissie aan werkt is een studie over 'Doop en groeiende kerkgemeenschap'. Op de bijeenkomst in het oecumenisch instituut in Paderborn werden conceptteksten voorgelegd die voor het vervolg van belang zijn. 

De eerstvolgende bijeenkomst van de Dialoogcommissie staat gepland van 12 tot 20 augustus 2013 en zal waarschijnlijk in Japan worden genhouden. 

(Bron: KNA en KathPress, foto van kardinaal Kurt Koch: Universiteit Luzern)

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI