Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Muziek overstijgt religieuze verschillen

SweelinckwebDe musicus Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621) wordt beschouwd als Nederlands grootste componist ooit. Hij leefde in een tijd dat de Reformatie van de Nederlanden bezit nam. In 1578, het jaar dat Amsterdam overging naar de Reformatie, was Sweelinck als organist verbonden aan de Oude Kerk. Ook daarna kon hij zijn werk voortzetten. Om zijn baan te behouden hoefde hij niet officieel te kiezen voor het calvinisme. Over zijn religieuze betrokkenheid is veel gespeculeerd. 

 

Het Sweelinck Monument

Onlangs is het complete vocale oeuvre van Jan Pietersz. Sweelinck opnieuw uitgebracht door het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp. De editie bestaat uit 6 boeken en 17 CD's. Het is een prachtige uitgave die zeer goed ontvangen is. Het Koninginnendagconcert stond op 30 april jl. stond vanweg zijn 450e geboortejaar geheel in het teken van Jan Pietersz. Sweelinck.  

BrugHet Sweelinck Monument

Naar zijn muziek is de voorbije decennia veel studie gedaan onder andere door de musicoloog Frits Noske met een studie Music Bridging Dividing Religions (1989). In een recent artikel van Anton Vernooij in het tijdschrift Herademing tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek wordt de stelling van Noske dat de muziek van Sweelinck een brug vormt tussen gescheiden religies opnieuw toegelicht.

Over Sweelinck's religieuze mentaliteit zegt Vernooij o.a.: 'Sweelincks pslamen zijn de weerklank van zijn ruim-geestelijke opvattingen. Hij heeft dan ook aan deze composities geen bepaalde boodschap verbonden. Er wordt geen getuigenis in afgelegd, bijvoorbeeld via een extra melodisch reliëf boven een bepaald zinsgedeelte noch geromantiseerd ten einde bepaalde gevoelens op te wekken. Integendeel, in besprekingen van de neiuwe cd-uitgave wordt de componist van de psalmen geprezen als trouw en hartstochtelijk belijder van een boven de tijden zwevende schoonheid.' (...) 'Sweelinck kon een groot componist worden om zijn geestelijke rijpheid als persoon. Uit zijn werken spreekt een bijzonder spirituele onverstoorbare diepgang.'

Onder deze link: De vocale muziek van J.P. Sweelinck: brug tussen gescheiden religies vindt u het hele artikel van prof.dr. Anton Vernooij. Het is verschenen in Herademing, 19e jaargang, nummer 73, september 2011, pag.30-34. Dit hele nummer was aan muziek gewijd.

 

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Maarten de Boer zei Meer
  het dopen als baby is nergens terug te vinden in de bijbel. Het proces van sterven en opstaan in... 2 weken geleden
 • Maarten de Boer zei Meer
  ekklesia21.weebly.com 2 weken geleden
 • emma zei Meer
  hoii ik ben als baby katholiek gedoopt nu sinds anderhalf jaar ben ik bekeerd naar orthodox kan ik... zondag 13 augustus 2023
 • Astrid zei Meer
  Zijn jullie ook duurzaam? Bijvoorbeeld ook in groene energie investeren? maandag 19 juni 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI