Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Afscheid Geert van Dartel

Afscheid Geert 1

Eind 2022 nam Geert van Dartel onder grote belangstelling afscheid als directeur van de Katholieke Vereniging voor Oecumene na een dienstverband van 28 jaar. Hij deed dit op verschillende manieren: tijdens de vergadering van het Hoofdbestuur, met de collega's van andere kerkelijke organisaties in het huis waar de Vereniging haar kantoor heeft en in het bijzonder tijdens een symposium op 4 november 2022. Geert koos ervoor tijdens dit symposium de balans op te maken en vooruit te kijken via het thema "Uitdagingen voor de oecumene in Europa." 

Ds. Karin van den Broeke, Mgr. Hans van den Hende en prof. dr. Marcel Sarot deelden hun analyses in bijdragen aan het symposium. Deze lezingen hopen we in maart te publiceren in ons tijdschrift Perspectief. Daarnaast waren er veel warme en lovende woorden om Geert te bedanken voor zijn grote inzet voor de Vereniging. Daarbij ontving hij uit handen van voorzitter Marcel Sarot toepasselijk een gravure van de heilige Willibrord, met wie Geert zich begrijpelijkerwijs bijzonder verbonden voelt. 

Naast dit cadeau wachtte Geert nog een andere verrassing. Hij is namelijk de eerste ontvanger van een nieuw ingestelde onderscheiding: de waarderingsspeld Sint Athanasius en Sint Willibrord. Met deze speld - normaliter uitgevoerd in zilver - wil de Vereniging erkenning geven aan mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de oecumene. Geert zal een uniek gouden exemplaar krijgen opgespeld.

Het symposium werd voorafgegaan door de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, waarin Geert voor het laatst verantwoording aflegde aan de leden. Het symposium werd afgesloten met een vesper, waarin mgr. Van den Hende, referent voor de oecumene namens de Bisschoppenconferentie, voorging. Aan het slot van de middag volgde een afscheidsborrel, waar iedereen gelegenheid had om Geert de hand te schudden. De vereniging dankt allen die aan dit feestelijke afscheid bijdroegen en bovenal Geert voor zijn trouwe inzet. Hij zal nog zeer actief blijven in de oecumene, voornamelijk als voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland. Maar ook voor onze vereniging zal hij een bron van kennis, contacten en advies blijven.

Na de pensionering van Leo van Leijsen (2021) en Geert van Dartel (2022) wacht de Vereniging nu de taak om hun werk op nieuwe manieren voort te zetten. Het bestuur wordt daarbij geassisteerd door dr. Fokke Wouda, die in september 2022 in dienst trad en Mirella, die als secretaresse voor continuïteit zorgt op het bureau. Als coördinator treedt Fokke in Geerts voetspoor, maar met een nieuwe manier van werken. Hij uitte zijn dankbaarheid voor de manier waarop Geert hem in de afgelopen jaren bij de Vereniging heeft betrokken en voor de maanden waarin zij samen de overdracht van taken goed konden vormgeven.

Foto's: Miranda Roijers, impressie van het afscheidssymposium.
Afscheid Geert 3Afscheid Geert 5Afscheid Geert 4Afscheid Geert 2

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Ben Zwartjes zei Meer
  Rob, kan ik jou bellen? Ben Zwartjes. 3 weken geleden
 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... zaterdag 13 april 2024
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI