Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Lopen voor pater Frans van der Lugt sj

Rob en ConnyIn April 2022 zal ik samen met Conny, mijn vrouw, de Walk for Homs lopen. Met deze wandeling zamelen we geld in om het werk van de vermoorde pater Frans van der Lugt in Syrië voort te zetten. Een voorgeschiedenis: Ik woonde nog maar kort aan het Mariaplein in Breda toen de burgeroorlog in Syrië uitbrak. Ik had nog niet gehoord van Pater Frans van der Lugt SJ die in Syrië prachtige projecten moest stilleggen en die in de stad Homs ging wonen. Het geweld escaleerde. Pater Frans bleef ook in Homs zijn roeping trouw.  

Na een oproep tot gebed voor Syrië door Paus Franciscus, hielden we op zaterdag 7 september 2013 een bijzondere gebedsbijeenkomst in de Mariakerk. Kort daarna, in januari 2014 leerde ik Frans van der Lugt kennen door een Fransvideoboodschap tijdens het acht uur journaal. Tussen de puinhopen oogde hij kwetsbaar, maar klonk krachtig. Hij bleef op zijn post, trouw aan zijn mensen. Ergens wist ik dat hij zijn leven zou geven, maar het was evengoed een schok: Op 7 april 2014 werd hij vermoord.

Vijf dagen later, op zaterdag 12 april, vierde ik Palmzondag in Verzorgingshuis Vredenbergh. De trouw en moed van pater Frans verwezen naar Jezus op weg naar Jeruzalem. Beide wisten dat ze de dood tegemoet gingen; toch gingen ze. Ontroerend was mijn ontmoeting na afloop met pater Paul Smits van Waesbergen SJ. Paul bleef mijn handen vasthouden, bedankte me, tranen in de ogen, en vertelde dat hij spirituaal, geestelijk begeleider, van Frans was geweest. Tot het laatste moment hadden de twee Jezuieten contact gehouden.

Nadien las ik in getuigenissen hoe Frans onderdak gaf aan moslim- en christengezinnen, hoe ze samen liturgie vierden; over de keramiekwerkplaats voor gehandicapte kinderen en de voettochten voor jonge christenen en moslims, een kans voor dialoog. Ook in mijn nieuwe parochie richt de werkgroep Diaconie de ogen op de vervolgde kerk van Syrië; en natuurlijk op de vluchtelingen. En ook in mijn inzet voor de Missionaire Parochie, houd ik dit voorbeeld voor ogen.

Met de sponsorloop 'Walk for Homs' zamelen Conny en ik geld in voor de projecten van pater Frans. Onder aanvoering van Anne Claire van der Lugt (een nichtje) en de Jezuieten, zullen zijn projecten een doorstart krijgen. Wij lopen 156 kilometer. Wilt u ons steunen, ga dan naar de knop 'Doneer nu': https://www.walkforhoms.nl/team/laurentius-en-magdalena.  

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Ben Zwartjes zei Meer
  Rob, kan ik jou bellen? Ben Zwartjes. 1 dag geleden.
 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... zaterdag 13 april 2024
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI