Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Samengeroepen om vredestichters te zijn

Dialoog tussen Doopsgezinden en Katholieken

Verslag van de Internationale Dialoog tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Mennonite World Conference 1998-2003, uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, Den Bosch, 2020, 180 pp.

Bestel nu!

€ 10,00

exl. verzendkosten

Heruitgave

Oecumenisch Directorium

€ 7,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

"Doof de Geest niet uit"

€ 5,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

Lopen voor pater Frans van der Lugt sj

Rob en ConnyIn April 2022 zal ik samen met Conny, mijn vrouw, de Walk for Homs lopen. Met deze wandeling zamelen we geld in om het werk van de vermoorde pater Frans van der Lugt in Syrië voort te zetten. Een voorgeschiedenis: Ik woonde nog maar kort aan het Mariaplein in Breda toen de burgeroorlog in Syrië uitbrak. Ik had nog niet gehoord van Pater Frans van der Lugt SJ die in Syrië prachtige projecten moest stilleggen en die in de stad Homs ging wonen. Het geweld escaleerde. Pater Frans bleef ook in Homs zijn roeping trouw.  

Na een oproep tot gebed voor Syrië door Paus Franciscus, hielden we op zaterdag 7 september 2013 een bijzondere gebedsbijeenkomst in de Mariakerk. Kort daarna, in januari 2014 leerde ik Frans van der Lugt kennen door een Fransvideoboodschap tijdens het acht uur journaal. Tussen de puinhopen oogde hij kwetsbaar, maar klonk krachtig. Hij bleef op zijn post, trouw aan zijn mensen. Ergens wist ik dat hij zijn leven zou geven, maar het was evengoed een schok: Op 7 april 2014 werd hij vermoord.

Vijf dagen later, op zaterdag 12 april, vierde ik Palmzondag in Verzorgingshuis Vredenbergh. De trouw en moed van pater Frans verwezen naar Jezus op weg naar Jeruzalem. Beide wisten dat ze de dood tegemoet gingen; toch gingen ze. Ontroerend was mijn ontmoeting na afloop met pater Paul Smits van Waesbergen SJ. Paul bleef mijn handen vasthouden, bedankte me, tranen in de ogen, en vertelde dat hij spirituaal, geestelijk begeleider, van Frans was geweest. Tot het laatste moment hadden de twee Jezuieten contact gehouden.

Nadien las ik in getuigenissen hoe Frans onderdak gaf aan moslim- en christengezinnen, hoe ze samen liturgie vierden; over de keramiekwerkplaats voor gehandicapte kinderen en de voettochten voor jonge christenen en moslims, een kans voor dialoog. Ook in mijn nieuwe parochie richt de werkgroep Diaconie de ogen op de vervolgde kerk van Syrië; en natuurlijk op de vluchtelingen. En ook in mijn inzet voor de Missionaire Parochie, houd ik dit voorbeeld voor ogen.

Met de sponsorloop 'Walk for Homs' zamelen Conny en ik geld in voor de projecten van pater Frans. Onder aanvoering van Anne Claire van der Lugt (een nichtje) en de Jezuieten, zullen zijn projecten een doorstart krijgen. Wij lopen 156 kilometer. Wilt u ons steunen, ga dan naar de knop 'Doneer nu': https://www.walkforhoms.nl/team/laurentius-en-magdalena.  

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Martin Los lid hoofd... zei Meer
  Mooie gedachtenis 2 weken geleden
 • Orthodox zei Meer
  Dag Dirk, het is zeker mogelijk om je te laten dopen in een orthodoxe kerk. neem hiervoor contact op... 3 weken geleden
 • Dirk van der Zee zei Meer
  Dirk van der Zee Schreef:
  Ik ben niet gedoopt en ben niet bij een kerk maar ik geloof in god . Is het mogelijk voor mij om...
  zaterdag 24 december 2022
 • Dirk van der Zee zei Meer
  Ik ben niet gedoopt en ben niet bij een kerk maar ik geloof in god . Is het mogelijk voor mij om... zaterdag 24 december 2022
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI