Pokrof: Servisch theoloog kritisch op gelijkstelling Kerk/nationaliteit

16 Foto krsticDe nieuwe Pokrof is uit. In haar artikel «De Orthodoxe Kerk en de postmoderne tijd. Ontmoeting met het theologisch werk van Servisch aartspriester Zoran Krstić» gaat Iglika Vassileva-van der Heiden in op het denken van deze hedendaagse theoloog uit Servië.

18 icoon hieronymus

Ruimte voor de zoekende mens

Volgens prof. Zoran Krstić (* 1962) is niet elke Serviër automatisch orthodox. “De absolute gelijkstelling van geloof en natie is een overblijfsel van de Turkse heerschappij,” zo citeert Iglika Vassileva vader Zoran Krstić. Ze beschrijft Krstić

, die docent canoniek recht en christelijke sociologie is aan de Faculteit der Orthodoxe Theologie aan de Universiteit van Belgrado, als een denker die ruimte wil scheppen aan de mens bij diens vaak eenzame zoektocht naar God. Het is volgens hem 

de taak van de theologie en de Kerk om de moderne mens daadwerkelijk bij te staan bij het vinden, niet van een formele betrokkenheid bij religie, maar van authentiek geloof.

Overige onderwerpen in deze Pokrof

In deze Pokrof beschrijft een andere Servische theoloog, M. Kalezić, het ritueel van de Slava. Paul Baars gaat in op de voor de geschiedenis van de Orthodoxie in Duitsland zo belangrijke Russische aartspriester Alexej Maltsev. Peter van den Hoven schrijft over het gebruik van 'podlinniki', vóórtekeningen, bij het traditionele icoonschilderen. De meditatie verhaalt over de heilige Hiëronymus en een legendarische leeuw aan de hand van een icoon van Geert Hüsstege (zie foto). Leo van Leijsen gaat in op de plaats van de Kerkvaders in het christelijk Oosten, met name binnen de oosterse Orthodoxie. En de rubriek ‘Byzantijnse liturgie’ behandelt dit keer de voorbereidingstijd op Pasen.

2018 1