Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Oikocredit: Investeren in mensen

DavidWoodsOikocredit is een van de grootste particuliere financiers van de microfinancieringssector ter wereld. Oikocredit is al 40 jaar succesvol met microkrediet. Kleine leningen voor beginnende ondernemers, die daarmee zelf een menswaardig bestaan op kunnen bouwen. Voor In 't Veld vertelt dhr. David Woods, directeur van Oikocredit International, over de oecumenische doelstellingen van Oikocredit.

Wanneer en vanuit welke behoefte/noodzaak/motivatie is Oikocredit ontstaan?

Het idee voor Oikocredit ontstond tijdens een bijeenkomst van de Wereldraad van Kerken in 1968. Jonge politiek geëngageerde leden van de kerk vonden de tijd rijp voor een ethisch beleggingsfonds dat vrede en rechtvaardigheid zou stimuleren.

MaMangala350Dankzij de lening van vrouwengroep Ma Mangala gaan hun kinderen naar school, in plaats van uit vissen. Foto: Opmeer reportsDit leidde in 1975 tot de oprichting van de Oikocredit Ecumenical Development Cooperative Society. Vanaf dat moment hadden kerken en aanverwante organisaties de mogelijkheid hun geld op een rechtvaardige manier te beleggen.

Nu, veertig jaar verder, zijn we één van de grootste particuliere financiers in de microfinancieringssector ter wereld. We financieren rond 800 partners in 63 landen en trekken investeringen aan in 15 landen wereldwijd. Kerken, aanverwante organisatie en steunverenigingen kunnen als lid van de coöperatieve vereniging in Oikocredit investeren. Particuliere beleggers – zo’n 53.000 wereldwijd – investeren via steunverenigingen. Oikocredit leent op haar beurt dat geld via partnerorganisaties weer uit aan kleine ondernemers en zelfstandigen die een lening nodig hebben. Het doel is om kwetsbare mensen de kans te bieden zelfredzaam te worden, en zo te werken aan een rechtvaardiger maatschappij.

Welke oecumenisch gekleurde doelstellingen streeft Oikocredit na?

Zowel onze doelstelling: kwetsbare mensen de kans te bieden zelfredzaam te worden, en zo te werken aan een rechtvaardiger maatschappij, als onze waarden die een leidraad zijn voor ons handelen hebben een oecumenische grondslag.

Hoe geeft u/uw organisatie daar momenteel concreet invulling aan?

De waarden zijn echt de basis van ons hele handelen, dat is waarin wij geloven. Als sociale investeerder is het ons doel zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van onze financiering, we roepen mensen en kerken op hun geld met anderen te delen, we zoeken partners die bij voorkeur vanuit de gemeenschap zijn opgericht en worden gedragen, wij verwachten van anderen en van onszelf volledige integriteit en bij onze daden proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu en de schepping. Onze bijna 600 leden zijn zeer betrokken bij de organisatie en houden ons scherp in het naleven van de missie.

LogoOikocreditHoe ziet u/uw organisatie dat in de toekomst, werkt u ergens naartoe?

Omdat onze waarden zo’n intrinsiek onderdeel zijn van wie we zijn en wat we doen, zal dat niet veranderen in de nabije toekomst. Ons doel is dat Oikocredit over vijf jaar de sociale investeerder bij uitstek is: een volwaardig alternatief voor investeerders, gedegen, transparant en integer. Om dit te bereiken hebben we juist onze waarden en missie nodig.

Website Oikocredit Nederland
Website Oikocredit International

 

Foto's:

Foto David Woods: Patrick van der Sande
Foto vrouwengroep Ma Mangala: Opmeer reports - Documentary Photography & Video

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Ben Zwartjes zei Meer
  Rob, kan ik jou bellen? Ben Zwartjes. 4 weken geleden
 • Henk ten Voorde zei Meer
  Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... zaterdag 13 april 2024
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI