Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

De biecht in de Armeense Kerk

img300 penance1De Armeense Kerk kent zeven sacramenten. Allereerst Doop plus Vormsel, dan de Eucharistie, het Huwelijk en de Ambtswijdingen. Verder kent men nog een vorm van zalving, die alleen is voorbehouden aan priesters om deze te ontvangen na hun dood als eerbetoon aan hun geestelijk ambt. En men kent de biecht. De biecht heeft in de Armeense kerk een eigen karakter, typisch voor die kerk.

Idealiter in de Armeense Apostolische Kerk bereidt de biechteling zich voor met vasten en gebed. Maar hoe gaat zo’n biecht in zijn werk?

Algemene biecht

Ik bel vader Armen Melkonian, Armeens priester uit België, die onder andere één keer per maand voorgaat in de dienst armeense biechtvoor de Armeense gemeenschap in de Laurentiuskerk te Rosmalen, gemeente Den Bosch. Hij legt uit: “De biecht bij ons is algemeen, niet persoonlijk. Alle soorten zonden staan genoteerd in een lijst en die wordt voorgelezen, bij voorbeeld door een diaken. Stuk voor stuk antwoorden de biechtelingen telkens daarop met ‘Ik heb gezondigd tegenover God’ en de priester zegt daarop steeds ten antwoord ‘God vergeve u’.

Collectief

Men moet hierbij meerdere biechtelingen voorstellen, verzameld als een groepje dat is geknield voor de priester. De biecht is dus niet alleen algemeen, maar ook collectief. Wat gebeurt er nadat de zonden zijn voorgelezen? Vader Armen: “Dan zegt de priester ‘Ik spreek u vrij van zonden’, en dit op grond van Jezus’woord dat wier zonden gij ontbindt, deze ontbonden zullen zijn.” 
Omdat de biecht voorwaarde is om tot de Communie te naderen, lees ik ergens, wordt deze collectieve biecht vaak net voor de Communie gehouden. Sommige priesters houden de biecht helemaal aan het begin, zodat de biechtelingen/communicanten voorafgaand aan de Goddelijke Liturgie al aanwezig moeten zijn.

Individueel

Vader Armen zegt dat er uitzonderingen zijn op de algemene biecht die regel is, maar dat dat niet vaak gebeurt: “Sommige mensen willen persoonlijk biechten bij een priester. In de twee jaar dat ik nu in Nederland werk, ken ik twee à drie van zulke gevallen.”
Ik lees verder in een tekst over de Armeense biecht dat een biechtvader een biechteling een penitentie kan opleggen, bijvoorbeeld vasten, gebed of bepaalde caritatieve activiteiten.

 

Absolutiegebed door de priester bij de Armeense biecht

Moge God, die houdt van de mens,
zich over u ontfermen en u vergiffenis schenken voor al uw zonden,
zowel die u hebt beleden als die u hebt vergeten.
Daarom op grond van de priesterlijke autoriteit die mij is gegeven
en op grond van het goddelijke bevel dat wie jullie losmaken op aarde losgemaakt zal zijn in de hemel,
ontsla ik u van alle deelname aan zonde: in gedachte, woord en daad, 
in de naam van de Vader, van de Zoon en van de heilige Geest,
en herstel u in de sacramenten van de heilige Kerk,
opdat om het even welk goed u mag doen,
het u toegerekend moge worden als goed en voor de glorie van het leven dat komt. Amen

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI