Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Bericht uit Kirkuk - Een klein kerstwonder

IMG 3086Eergisteravond, 22 december, werden we aan tafel opgeschrikt door nieuws dat twee mensen kwamen vertellen. Ze vroegen hulp van de bisschop. Buiten Kirkuk stond al vier dagen een familie van tien personen vast, die Kirkuk niet in mocht. De burgemeester heeft de stad geblokkeerd, het wordt te veel. Er zijn inmiddels 375.000 vluchtelingen in deze stad. Het begon met stromen Syriërs, daar kwam de bevolking van de hele Ninivevlakte overheen. Ze werden buiten de stad vastgehouden, kregen brood, kregen water. Meer was er niet.

Bisschop Mirkis zorgde onmiddellijk voor een auto die meer eten ging brengen, en maakte een afspraak met de burgemeester voor de volgende ochtend. Hij wil gaan onderhandelen, omdat hij meent dat christenen te kwetsbaar zijn, die moeten echt worden opgevangen. Bovendien kwamen ze van de berg Sinzjaar, waar ze vier maanden door IS waren vastgehouden. Ze werden verplicht om moslim te worden, maar hadden geantwoord: „Doodt ons dan maar.”Uiteindelijk mochten ze weg, op twee mannen na. Die zitten nog vast. Maar bij Kirkuk komt de familie dus niet verder. Water en brood, dat wel.

De burgemeester, de volgende morgen, geeft toe, en een groepje mannen van de kathedrale parochie gaat de mensen ophalen. Maar het hoofd wachtposten geeft niet toe. Bepaald is, dat er geen vluchtelingen meer worden toegelaten!

„Maar we hebben een speciale vergunning van de burgemeester, kijk!”

Heeft de man niks mee te maken! Hij is van een andere partij dan de burgemeester.
Ter plekke volgt discussie. Uiteindelijk zegt hij: „Er staan hier al weken 4000 moslims die we niet toelaten, omdat het te veel wordt. Ik laat die 10 christenen alleen door, als ook die 4000 moslims door mogen.”

Er wordt gebeld met de burgemeester. Een zeer goede man, volgens MIrkis, maar ook inmiddels doodmoe. De burgemeester geeft toe, en ook de 4000 moslims zijn nu binnen de stad opgevangen.

Men is bang, dat er onder de vluchtelingen zich Da’ish (IS) mensen kunnen verschuilen. Enkele weken geleden werd in Erbil een auto vol met explosieven op tijd ontdekt, en men kwam erachter dat de Da’ish die de auto had volgeladen, een Koerd was. Dat verscherpt heel erg het gevoel van dreiging en onzekerheid.

De burgemeester kwam 24 december ’s morgens nog eens bij de bisschop langs om de zaak door te spreken. Ze gaan op zoek naar een telefoonverbinding met IS, willen proberen de twee mannen vrij te kopen. En die vierduizend die ineens nu voor de kerst toch binnen mochten, dat wordt ervaren als een klein kerstwondertje. De stemming bij de laatste vastenmaaltijd om 19.00 uur Kerstavond is zeer ontspannen. Straks Kerst vieren, dit hebben we gehaald!

Volledige Agenda > 

06
nov
Mariënkroon Nieuwkuijk
Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch en dr. Eric Bouter, protestants theoloog spreken

08
nov
De tijden zijn onzeker. Het valt niet te voorzien hoe het er in onze wereld over 50 jaar aan toe zal gaan.

09
dec
TUA
Het priesterschap van alle gelovigen: oecumenisch aanknopingspunt én uitdaging Op woensdag 9 december 2020 organiseren de

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Geert van Dartel zei Meer
 • Geert van Dartel zei Meer
  Het boekje is klaar en kan besteld worden bij het secretariaat van de Raad van Kerken 3 weken geleden
 • Ria Voet zei Meer
  Dag beste medewerkers van de Raad van Kerken en MissieNederland, het thema van de gebedsweek van... 3 weken geleden
 • Iemand van Koptische... zei Meer
  —- Schreef:
  Ja zeker paus tawadros de 2e
  maandag 20 juli 2020
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI