Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Een omschrijving

Vluchtelingenkamp Markaz Shabab (Jeugdcentrum) - Erbil (Irak) december 2015

 

IMG 3067 2Yosé Höhne-Sparborth is na een jaar opnieuw in Irak. Ze brengt de kerstperiode door bij de chaldeeuwse (katholieke) gemeenschap in Erbil en Kirkuk en houdt een blog bij over haar ervaringen dat we hier graag publiceren.  

Om 16.00 uur houdt zuster Habiba een vespergebed met een groep vrouwen, dominicaanse leken zegt ze. Ze bidden den Dominicaanse vesper van de vrijdag. Jawel. Ze hebben inmiddels ook een mooie map waarin de gebeden gekopieerd zijn, met Fra Angelico voorop. Er is meer veranderd in dit kamp sinds ik er verleden jaar was.

Lees meer...

Als christen uitgedaagd - Interview met mgr. Mirkis o.p.

IMG 3539 2Na zes weken tussen Iraakse vluchtelingen in Koerdistan, confronteert YoséHöhne-Sparborth de bisschop van Kirkuk, Yousif Thomas Mirkis, met stevige visies van vluchtelingen op de islam: „IS is de islam, de zuivere islam. IS is de praktijk die Mohammed voorschrijft.” Hoe gaat hij daar als pastor mee om? Want hij pleit juist steeds voor verzoening.

Lees meer...

Concilie in het Mariaklooster

IMG 3791 285x300Zondagmiddag 4 januari wordt er concilie gehouden. Alle families of clans vaardigen iemand af. Zaken bespreken. Er zijn drie probleemvragen: de verdeling van de petroleum voor verwarming. Daarover wordt de basisbeslissing die ‚vader Abt’nam, geaccepteerd. Dan gaat het om wooncontainers. De prijs is veel te hoog voor de beperkte winst aan comfort, daarom was Pater Jens tegen.

Lees meer...

Jongerenretraite in het Mariaklooster

IMG 3952 291x3002 Januari is er, voor mij onverwacht, een invasie: een groep jongeren van de Jozefkerk in Suleimania komt met een Dominicanes en een seminarist van de Jozefkerk ontbijten samen met de jongeren hier. Dan vertrekken ze met een bus om bij de Jozefkerk voor drie dagen een tent op te zetten. Bezinningsdagen voor de jongeren. De grote meerderheid zijn vluchtelingen.

Lees meer...

Oud en Nieuw in het Mariaklooster van de Federatieve orde Djahat

IMG 3058 298x300

Veel hebben we allemaal samen niet, de vluchtelingenhulp langs diverse wegen zorgt dat het noodzakelijke er is. De ene instantie betaalt elke familie een maandgeld, afhankelijk van de samenstelling. Daarvan wordt vooral groente gekocht, eieren, soms vlees, en de kleine noodzakelijke dingen. Sommige ouders houden hun kinderen zoet met zakjes chips. Het klooster is door de eigen reserves heen, heeft de eerste maanden alles betaald.

Lees meer...

Bericht uit Suleimaniya - politieke analyses van binnenuit

abouna Qais

Een gesprek met Abouna Qais (foto links) over de huidige situatie en toekomst van Irak. Mijn eerste vraag is: Kan deze regering de situatie in Irak op den duur aan?  Abouna Qais: „We hebben nu een sociaal zeer intelligente Minister-president. Hij kan de situatie aan. Maar dan moet je eerst bedenken, dat hij een verschrikkelijke situatie heeft geërfd van zijn voorganger.

Lees meer...

Bericht uit Suleimaniya - de patriarch komt eten

IMG 3725Zondagmorgen 28 december. In de keuken is inmiddels, plus op de kloostergang, de voorbereiding begonnen van het middagmaal. Patriarch Sako zal langskomen, op weg naar zijn bezoek aan de president van Irak, Taliban, die al enige tijd ziek is. Opmaak dus op grote schaal. Gisteravond hoorde Jens van mij dat hij naar Suleimaniya zou komen, heeft hem gesmst of-t-ie niet even kan aankomen in het klooster? Smste terug: jawel, ik kom middageten.

Lees meer...

Bericht uit Suleimaniya - hier is God werkelijk aanwezig

IMG 3700En toen vertrok ik naar Sulemania, want in Kirkuk bleek niemand meer tijd te hebben voor iets met mij. „Na Kerst” klonk als vrije tijd, maar de sociale plichten zijn vele; alle afspraken gelden niet meer. Abuna Jens (Duitse oorsprong) vertelt, dat ook van zijn vluchtelingen acht families op pad zijn. „Dat is het vreemde in onze situatie; ze kwamen allemaal met auto’s aan, daarmee zijn ze gevlucht. Maar ze hadden geen onderbroek meer. Hals over kop in de auto’s en wegwezen!”

Lees meer...

Kerst in Kirkuk 2014 - Liturgie en folklore in vele gestalten

IMG 3542De laatste week voor Kerst werd overal hard gewerkt aan de voorbereiding: Op alle kerkpleinen zijn kerststallen te vinden. Bij de kathedraal is het een kunstwerk, waaraan vier dagen lang vier, vijf mensen werkten. Eigen ontwerp van een parochiaan, samen gebouwd. Bijzonderheid: De boormachine werd door een jonge vrouw gehanteerd. Op alle scholen, bij de parochies, voor de vluchtelingen zijn kerstvieringen. Liederen op Amerikaanse melodieën, kerstmannen, zakken met cadeaus. Bij ons poogt Abouna Ajaad tussen het gezang door ook gelovige kennis te laten klinken. Mag ook.

Lees meer...

Bericht uit Kirkuk - We zullen nieuwe kerken bouwen

IMG 3495De hele dag, 23 december, ben ik weer in St. George, de school die vol ‚immigranten’ zit. Ditmaal neemt een andere familie me op voor de maaltijd. Als we thee drinken, 16.45 uur, komt zr. Marisa, Dominicanes, en haalt me op. Mét het echtpaar samen gaan we naar de kerk, bidden. Ditmaal een Syrisch katholieke kerk. Van de H. Familie. De kerk werd op 2 augustus 2011 door een autobom vernield. Nu staat hij weer, al wordt aan de ingang nog gewerkt.

Lees meer...

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • orthodoxe kerk zei Meer
  nee 1 week geleden
 • natasa zei Meer
  Zeker 3 weken geleden
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Mooi en herkenbaar verslag. Een hoopvolle dag 3 weken geleden
 • Maarten de Boer zei Meer
  het dopen als baby is nergens terug te vinden in de bijbel. Het proces van sterven en opstaan in... dinsdag 12 september 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI