Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Bericht uit Irak

02 KLEIN DSC 0204 edited«Onze oude vriend Abu Saman neemt ons de eerste dag mee naar een onopvallend wijkje in het oude centrum van Sulaimania, Sabun Karan genaamd, waar we een Chaldese kerk bezoeken.» (Laila Zahra)

Met deze woorden begint drs Laila Zahra haar artikel 'Koerdisch Noord-Irak; Reizend langs kerken en kloosters' in Pokrof 2013-5, die donderdag 28 november is uitgekomen. De Chaldese kerk is een van de christelijke kerken in Irak die al bijna 2000 jaar in de regio zijn geworteld. Niet zonder problemen in het Irak van vandaag.


'Net als vroeger... en allemaal veranderd'De auteur DSC 0168 edited edited

In het gezelschap van Zahra, arabiste en Pokrof-redactielid, betreedt de oude moslim het kerkgebouw. «Abu Saman neemt het allemaal heel aandachtig in zich op en eenmaal weer buiten vertelt hij ons: "Ik ben hier in geen zestig jaar meer geweest, maar het is nog net als vroeger... Toen kwam ik hier vaak, omdat de meesten van mijn vrienden christen waren. We vierden elkaars religieuze feesten mee. Dat was heel normaal. Pas nu realiseer ik mij hoe dit allemaal veranderd is..."» De aanwezigheid van christenen en de ooit ontspannener omgang tussen moslims en christenen is niet overal in Irak een vanzelfsprekendheid meer.
Ook voor Laila Zahra, die zelf ook al 10 jaar niet in Irak was geweest, is er intussen naast herkenning ook veel verandering te bespeuren. Daarover, en met name wat het relatief rustige en voor christenen gunstige Noord-Irak betreft, vertelt ze levendig. In de beschrijvingen van de ontmoetingen die ze heeft met gelovigen en geestelijken, klinkt iets door van wat het betekent christen in Irak te zijn en te behoren tot een eeuwenoude autochtone geloofsgemeenschap onder druk.
Naar het artikel

Overige artikelen

Verder vindt men in deze Pokrof-editie, naast het 'In memoriam' van de afgelopen zomer vermoorde priester Pavel Adelgeim en een meditatie, een bijdrage over het vertalen van de Orthodoxe 'Goddelijke liturgie', een artikelen over de Russische dichteres Olga Sedakova alsmede impressies uit Georgië.

Abonnement en losse nummers

 


NB De special over Chevetogne, de vorige Pokrof (2013-4, september-oktober), is
ook nog leverbaar

Foto's (archief L. Zahra):
1. Abt van het Syrisch-orthodoxe klooster Mar Mattai (4e eeuw), dat Laila Zahra bezocht in Noord-Irakees Koerdistan.
2. De auteur tijdens een van haarontmoetingen met christenen in Irakees Koerdistan.

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
 • Vasílis zei Meer
  Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI