Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Uit liefde voor de islam; In het voetspoor van de in Syrië vermiste jezuïet Paolo dall ‘Oglio

Dall OglioHet verhaal van de vermoorde monniken van Tibhirine 20 jaar geleden kennen we allemaal. De moord op de jezuïet Frans van der Lugt maakt diepe indruk tot op de dag van vandaag. Maar wie kent Paolo Dall'Oglio? Dall’Oglio, ook een jezuïet, is sinds 2013 vermist in Syrië. Hij zette zich onvermoeibaar in voor de dialoog tussen christenen en moslims, vanaf 1992 vanuit zijn woestijnklooster Mar Moussa in Syrië. Velen vonden er inspiratie tijdens hun culturele en spirituele zoektocht. De van oorsprong Italiaanse religieus is hartstochtelijk christen en voelde zich als jonge religieus al aangetrokken tot de Islam. Een ‘dubbel toebehoren’ noemt hij het.

Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog trachtte hij te bemiddelen tussen de strijdende partijen. In juli 2013 verdween hij. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Sommigen gaan ervan uit dat hij nog leeft, maar in handen is van IS. Bij Halewijn/Adveniat verschijnt het indrukwekkende verhaal van deze kloosterling, slachtoffer van christenvervolging uit liefde voor de islam.

Eredoctoraar KU

Voor zijn bijdrage aan de interreligieuze dialoog kreeg Paolo Dall’Oglio in 2009 een eredoctoraat aan de KU Leuven en daarop verscheen dit boek. In dit boek maakt Paolo duidelijk waarom hij als jonge religieus zijn ziel voor de islam opende en waarom we die religie ernstig moeten nemen. Hij gaat de grote vragen over de relatie tussen het christendom en de islam niet uit de weg, maar in plaats van het wantrouwen voedt hij de hoop. Hij bepleit betrokkenheid in plaats van afwijzing.

Dit boek kwam tot stand met hulp van de Franse journaliste Églantine Gabaix-Hialé, voormalig lerares Frans in de Egyptische stad Cairo. De vertaling werd gemaakt door Barbara Mertens en Marc Colpaert.

ISBN 978 90 8528 383 6 Halewijn/Adveniat
Paperback | 192 bladzijden, met foto’s |
Prijs € 17,95 | www.adveniat.nl

Oorspronkelijke titel: Amoureux de l’islam, croyant en Jésus, Paolo dall’Oglio, © Les Editions de l’Atelier, Parijs, 2009.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 5 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI