Pelgrimage paus Franciscus naar Heilig Land in teken van oecumene

pausbezoek heilig land

‘Ut unum sint’ is het motto van het aanstaande bezoek aan het Heilig Land van paus Franciscus en patriarch Bartholomeüs. Vijftig jaar na de gedenkwaardige ontmoeting tussen paus Paulus VI en patriarch Atenagoras I in Jeruzalem, die het begin markeerde van de dialoog tussen de Kerken van Oost en West, gaan paus en patriarch opnieuw op pelgrimage om hun passie voor de eenheid van de Kerk tot uitdrukking te brengen.

Het bezoek zal zich afspelen onder de schijnwerpers van de wereldpers. Naar verluidt zijn er duizend geaccrediteerde journalisten om verslag te doen van het pausbezoek dat op 24 mei begint met een bezoek aan Jordanië en vervolgens voert naar Palestina en Israël. Het programma is volledig van uur tot uur beschreven op de speciale website Pope Francis in the Holy Land. Daarin is ook een overzicht opgenomen van belangrijke ontmoetingen. In Amman wordt paus Franciscus ontvangen door koning Abdullah en in Bethlehem door president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Bij aankomst in Tel Aviv op 25 mei staat een ontvangst door vertegenwoordigers van de Israëlische regering op het programma. Op 26 mei staan een ontmoeting in het presidentieel paleis met president Simon Peresh een privé ontmoeting met premier Netanyahu op het programma. Bij deze gelegenheden zal paus Franciscus ook toespraken houden. Het geeft hem gelegenheid om een appèl te doen voor vrede, gerechtigheid en verzoening voor alle mensen in Israël en Palestina.

Aandacht voor de vluchtelingen

Een ander belangrijk onderdeel van het programma vormen de ontmoetingen met vluchtelingen en families. Op de eerste dag van zijn bezoek heeft pasus Franciscus ’s avonds een ontmoeting met6 vluchtelingen en jonge mensen met een beperking. De volgende dag heeft hij in Betlehem in het klooster van de Franciscanen een lunch met Palestijnse families. Later op de dag is er een korte ontmoeting met kinderen uit de vluchtelingenkampen van Deheisheh, Aida en Beit Jibrin.

Interreligieuze ontmoetingen

Vanzelfsprekend zullen er op deze reis veel interreligieuze ontmoetingen plaatsvinden. Bijzonder in dit verband is dat paus Franciscus zich op deze reis laat vergezellen door rabbijn Abraham Skorka en imam Omar Abboud waarmee hij in Argentinië heeft samengewerkt. Dit geeft aan de interreligieuze ontmoeting met de grootmoefti van Jeruzalem en de opperrabijnen in Jeruzalem.

Ontmoeting met de Oosterse Kerken

Een van de hoogtepunten van het bezoek wordt naar verwacht de ontmoeting op zondagavond 25 mei met patriarch Bartholomeüs en andere patriarchen en bisschoppen van de Oosterse Kerken. Deze zal plaatsvinden in de Basiliek van het H. Graf in Jeruzalem. Bij die gelegenheid zal ook een gezamenlijke verklaring worden ondertekend. Op maandagmiddag staat ook nog een ontvangst bij de Oecumenisch Patriarch op de Olijfberg op het programma.

Het laatste onderdeel van het bezoek is een ontmoeting met priesters, religieuzen en seminaristen in de Kerk in Getsemane aan de voet van de Olijfberg. Daarna reist paus Franciscus via Tel Aviv weer terug naar Rome.