Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Oproep Katholieke Ordes in Heilig Land

20130208 beit jala 008 300x288Op 4 september 2014 heeft het Hooggerechtshof in Israel besloten dat het militaire beheer van de bezette gebieden een alternatief voorstellen voor het beoogde verloop van de muur in het dal van Cremisan, dat de beide kloosters aan de ‘Palestijnse’ kant van de muur houdt en ze niet van elkaar scheidt. Intussen heeft er op 30 november 2014 een nieuwe hoorzitting plaats gevonden. Hier volgen de posities, die de gezamenlijke Katholieke ordes in het Heilige Land bij deze nieuwe hoorzitting hebben ingenomen.

De gezamenlijke katholieke Ordes in het Heilige Land vrezen voor de nieuwe ontwikkelingen in het dal van Cremisan, waarover het definitieve oordeel nu elk moment verwacht wordt. De laatste hoorzitting op 30 november 2014 had tot doel om druk uit te oefenen op de bewoners een keuze te maken tussen twee alternatieven die allebei voor zowel de bevolking als voor de Salesianen onaanvaardbaar zijn.

Hoop op recht

De ACOHL (de Assemblee van Katholieke Ordes in het Heilige Land staat pal voor het bereiken van gerechtigheid in Cremisan en tegen de bouw van de scheidingsmuur, die inbreuk maakt op het internationale recht.

Eigenlijk is de muur die door Israël wordt gepland, niet bedoeld om veilige grenzen van voor 1967 te bereiken, maar om de nederzettingen, die illegaal op al eerder geconfisqueerd land zijn gebouwd te beschermen en de illegale nederzettingen in Gilo en Har Gilo uitbreidingsmogelijkheden te geven.

Tegelijkertijd neemt de muur van de christelijke gemeente in Beit Jala hun grondrechten en hun vrijheid af. ACOHL legt er de nadruk op, dat het confisqueren van land en het uitbreiden van nederzettingen de vrede in het gebied niet dient en waarschuwt voor een voortschrijdende emigratie van gemeenteleden uit Cremisan, waarvan de meeste christen zijn, als gevolg van de bouw van de scheidingsmuur.

ACOHL hoopt, dat het Israëlische Hooggerechtshof het verloop van de muur verandert en naar de ‘groene lijn’ opschuift.

Tenslotte verzoekt ACOHL de internationale gemeenschap onmiddellijk te handelen om de integriteit van het dal van Cremisan binnen het Palestijns gebied te beschermen en bidt ervoor, dat allen die macht en gezag hebben ontwaken en de waarde van gerechtigheid en vrede erkennen, die op wederzijds respect en internationaal recht berusten.

Bron: ACOHL, Heilig Land.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI