Nieuwe Pokrof over Orthodoxe vluchtelingen in Amersfoort

03 amersfoort editedDe vluchtelingenproblematiek is wereldwijd gigantisch. Deze kwetsbare mensen vinden niet overal een warm onthaal. Bij alle verzet tegen asielzoekers zijn er ook kerken die hen opvangen, zoals de Orthodoxe Parochie in Amersfoort.

Huub Vogelaar interviewde enkele Eritrese en Ethiopische orthodoxen die in Nederland asiel hebben gekregen en een thuis vonden in deze kerk van de H. Cornelius de Honderdman. Zijn bijdrage is het openingsartikel van de zomereditie van Pokrof 2014 (nr 3). Mooie bijkomstigheid is overigens dat de Amersfoortse parochie zelf na lang zoeken sinds Pasen jl. een nieuw thuis heeft gevonden in een eigen kerkgebouw vlak bij het CS van de Keistad.

Verder…

… in deze Pokrof nóg een artikel over vluchtelingen. Iglika Vassileva schrijft over de Orthodoxe Kerk in Bulgarije die asielzoekers uit Syrië opvangt.
De vaste meditatie gaat dit keer over de storm op het meer aan de hand van een icoon van Geert Hüsstege, wiens iconen in 2014 centraal staan bij de meditaties.
Paul Brenninkmeijer bericht uitgebreid van patriarch Bartholomeos’ recente lezing in Utrecht over de ecologische roeping van de Orthodoxe Kerk.
Dolf Bruinsma beschrijft Rainer Maria Rilke’s  inspirerende reis naar Rusland aan de zijde van de al even inspirerende, in Sint-Petersburg geboren Lou Salomé.
Roman Gruijters bespreekt Jaap van Slageren’s boek over de Thomaschristenen van India. 
Op de laatste pagina worden in de serie over de Byzantijnse liturgie in deze aflevering de bisschopsgewaden besproken.

Foto: Vluchtelingen in Amersfoort (H. Vogelaar).