Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Watersnoodramp in Servië, Bosnië en Kroatië

poplava pomoc 2014 2Door aanhoudende, hevige regenval in Servië, Bosnië en Kroatië hebben zich in enkele dagen tijd grote overstromingen voorgedaan. De rivieren Sava, Drina en Donau zijn buiten hun oevers getreden. Een groot gebied van meer dan 20.000 km2 staat onder water. Tot nu toe zijn 35 lichamen geborgen en tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Nijpend is de situatie rond de reeds helemaal onder gelopen stad Obrenovac ten zuiden van Belgrado waar een grote electriciteitscentrale ligt. 

Mocht deze uitvallen dan komt de helft van Servië zonder stroom te zitten. Met man en macht wordt gewerkt aan de versterking van de rivierdijken om nieuwe doorbraken te voorkomen. De drie landen hebben een beroep gedaan op de internationale gemeenschap. De EU heeft steun toegezegd. In Nederland is het Rode Kruis begonnen met een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de overstromingen.

Lokale initiatieven

Getroffen door de omvang van de ramp zijn de Servische, Bosnische en Kroatische gemeenschappen in Nederland begonnen met de inzameling van hulpgoederen. In Nijmegen heeft de Servisich orthodoxe parochie van de heilige Sava in samenwerking met de rooms-katholieke Byzanijnse kapel een hulpactie gestart. Vanaf 20 mei worden bij deze kapel aan de Dobbelmanweg 3 tussen 14.00 en 18.00 uur hulpgoederen ingezameld. Gevraagd wordt om voedsel en kleding, met name voor baby's en kinderen, en dekens. Het is de bedoeling dat de hulpgoederen de volgende week met een vrachtwagen naar Servië zullen worden gebracht.

Op facebook hebben Kroatische jongeren ook een initiatief genomen tot een inzamelingsactie. Op de pagina worden de rekeningnummers vermeld van zowel Caritas als het Rode Kruis in Kroatië, Bosnië en Servië waarop donaties kunnen worden overgemaakt. Ook bieden de jongeren hulp aan bij het inzamelen en vervoeren van hulpgoederen.

 

 

 

 

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Jo Gerrits, 22 jan 2... zei Meer
  Ik ontvang geen vertificatiecode, waarom niet? 2 weken geleden
 • fiona manuela zei Meer
  kan iemand mij vertellen hoe ik met nico sarot in contact kan komen, ik heb vroeger jaren met hem... 2 weken geleden
 • Martin Los lid hoofd... zei Meer
  Mooie gedachtenis woensdag 18 januari 2023
 • Orthodox zei Meer
  Dag Dirk, het is zeker mogelijk om je te laten dopen in een orthodoxe kerk. neem hiervoor contact op... donderdag 12 januari 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI