Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Jaarverslag Pauselijke Missie voor Palestina - Jeruzalem

pmp jerusalem

Het werk van de Pauselijke Missie voor Palestina (PMP) dat vanuit het bureau in Jeruzalem wordt verricht is in Nederland nauwelijks bekend. Onlangs ontvingen we op het secretariaat van de vereniging het jaarverslag van het afgelopen jaar. Het geeft een indrukwekkend overzicht van de vele sociale en educatieve projecten.  

De Pauselijke Missie voor Palestina werd 64 jaar geleden opgericht. Het bureau in Jeruzalem onder leiding van Sami El-Yousef telt negen medewerkers en houdt zich meer dan vijftig jaar bezig met humanitaire en sociaal werk. De Pauselijke Missie voor Palestina maakt deel uit van de Catholic Near East Welfare Association (CNEWA).

In 2013 werden in totaal 131 projecten gesteund met een bedrag van in totaal 2,4 miljoen dollar. Het werk strekt zicht uit over de West-Bank, Jeruzalem, de Gaza-strook en Israel. In 2013 werd 460.700 dollar besteed aan noodhulp in de Gaza-strook, 322.470 aan subsidies voor instellingen en 286.740 aan programma's ten behoeve van jongeren. Ruim 1 miljoen dollar werd uitgegeven voor de verbetering van de toegang tot openbare voorzieningen en bijna een half miljoen dollar voor de bevordering van fatsoenlijke werkgelegenheid.

PMP werd in 1949 opgericht door de paus Pius XII met het doel humanitaire hulp te verlenen in het Heilig Land na de eerste Arabisch-Israelische oorlog en de deling van Palestina. In de eerste periode tot 1959 werd voor 34 miljoen dollar aan noodhulp gegeven (voedsel, kleding, medisch). Na de oorlog in 1967 begon de PMP met de opbouw en ontwikkelking van een netwerk van in de gemeenschap gewortelde organisaties (Community based organisations) waaronder scholen, ziekenhuizen, weeshuizen, charitatieve instellingen en tehuizen voor ouderen. Hiertoe behoorden ook de Bethlehem University, het Ephata Instituut voor Doven in Bethlehem en de Moeder en Kind Klinieken in de Gaza strook.

Het jaarverslag geeft een gedetailleerd overzicht van de gesteunde projecten. Daaruit blijkt de brede en open oriëntatie  van PMP die aan de hele samenleving ten goede kom.t

 

Volledige Agenda > 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

 • Tom Buitendijk zei Meer
  Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... 4 weken geleden
 • Jan Schuiling zei Meer
  Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
 • keano zei Meer
  mooi vrijdag 19 januari 2024
 • Vasílis zei Meer
  Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI