Indrukwekkend iconografisch werk van Julia Stankova in Abdij van Egmond

Julia StankovaOnder het grote en zeer gevarieerde aantal exposanten dat de afgelopen jaren artistiek werk liet zien bij Abdijkaarsen in Egmond-Binnen, neemt Julia Stankova een bijzondere plaats in. De abt en de monniken van de abdij zijn dan ook zeer verheugd dat de Bulgaarse kunstenares haar nieuwe werk wederom in Egmond tentoonstelt. De expositie zal op vrijdagmiddag 4 april om 15 uur worden geopend door abt Gerard Mathijsen en Femke Huisman.

Julia Stankova exposeerde eerder in Egmond in 2004 en 2009 en liet toen werk zien dat niet alleen verraste door de schitterende kleuren en het oog voor detail, maar ook door de wijze waarop deze theologe en kunstenares uit Sofia 'oud en nieuw' weet te verbinden. Opvallend daarbij was de wijze waarop ze de aloude iconografische
traditie met nieuwe creativiteit wist te vullen. Stankova's picturale principes zijn niet enkel gebaseerd op pure technische vaardigheden, maar stoelen primair op een christelijke visie op de wereld waarbij de mens de drager is van het koninkrijk Gods binnen in hem.

Bijbelse inspiratieJulia Stankova 2

Ook in haar jongste werk blijft Stankova – die wereldwijd al vele exposities op haar naam heeft staan - sterk geïnspireerd door de bijbelse verhalen en beelden. Haar studie van de Oosters orthodoxe theologie en haar grondige kennis van de orthodoxe iconografie, zowel inhoudelijk als technisch, vormen de basis voor een heel persoonlijke en eigentijdse verwerking van klassieke thema's.

Naast kunstenares is Julia Stankova overigens ook actief als schrijver van essays, gedichten en theologische artikelen. Een deel van haar werk is ook te zien op de (deels Engelstalige) website www.juliastankova.com

Openingstijden

Het werk van Stankova is te bezichtigen van 4 april tot en met 3 mei 2014. Galerie van Abdijkaarsen Vennewatersweg 27 1935 BH Egmond-Binnen geopend maandag t/m zaterdag 10.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.