Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Christelijke vluchtelingen uit Syrië

Eetzaal MardinDe Katholieke Vereniging voor Oecumene heeft een hulpproject gestart voor christelijke vluchtelingen uit Syrië die in het klooster Deyrulzafaran (Syrisch-orthodox) bij Mardin in Turkije asiel hebben gevonden.  Er zijn inmiddels enkele honderden euro's binnen. Recentelijk ontvingen wij foto's uit Mardin, én een rapport over de situatie van christenen uit Syrië.

 

 

In de kouMARDIN meeting with His Eminence

Op de foto's zien we de eetzaal van het klooster met de vluchtelingen uit Syrië: volwassen mannen en vrouwen met hun kinderen, samen aan tafel bij Mor Philoxenus Saliba Özmen, Syrisch-orthodox aartsbisschop van Mardin die in dit klooster Deyrulzafaran zetelt. Het klooster heeft een zeer bescheiden bemanning in de vorm van een paar monniken, die ook aan tafel zitten. 's Zomers zit deze eetzaal vol met zomers geklede gasten uit de Syrisch-orthodoxe diaspora, die overal vandaan hier hun 'roots' komen opzoeken; nu zitten vanwege de kou de mensen, inclusief de bisschop zelf, met jassen, dassen en mutsen aan de maaltijd. Deyrulzafaran ligt in de bergen, waar het 's winters aardig kan vriezen.

Rapport over christenen in Syrië

Christenen in Syrië steunen soms nog openlijk het Assadregime, anderen opteren wel voor democratie, maar niet voor de huidige opstand. Die ervaren ze, vaak aan den lijve, als uitermate fnuikend voor de christenen. Velen onder hen ontvluchten het oorlogsgeweld. De plaats van ons hulpproject, Mardin, ligt in Turkije. Echter, ook in Syriës buurland Libanon zijn de laatste anderhalf jaar steeds meer vluchtelingen neergestreken. De heer Nuri Kino Kino, een Syrisch-orthodox uit Zweden, ging daar op 25 december heen en deed daarna verslag van de situatie die hij aantrof en hoorde uit de monden van de betroffenen. Nuri Kino Kino behoort tot Ungdomsinitiativet (UI), een Zweedse Syrisch-orthodoxe jeugdorganisatie. (Naast o.a. Nederland en Duitsland heeft Zweden een van de grootste Syrisch-orthodoxe emigrantengemeenschappen ter wereld, die solidair blijven met hun nog overgebleven broeders en zusters in de oorsprongslanden.) Samen met enkele andere kaderleden van Ungdomsinitiativet ging Nuri Kino Kino in Libanon praten met vluchtelingen, hulpverleners en kerkelijke leiders, om zo een overzicht te krijgen van de situatie van christenen in Syrië. Kino schreef hierover begin dit jaar zijn rapport, dat overigens niet zo vriendelijk is voor de opstandelingen tegen het Assad-regime. Het zijn verhalen van christenen uit de regio Syrië en omgeving, die we als informatie delen door Kino's Engelstalige rapport 'Between barbed wire' (Tussen prikkeldraad), vorige maand gepubliceerd, hier op onze website te plaatsen.

Steun MARDIN eating in the dining room

Als u het project 'Syrische vluchtelingen Mardin' wilt steunen, kunt u uw gift overmaken naar ons rekeningnummer van ING: 801919

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Biltstraat 121
3572 AP Utrecht
o.v.v. Syrische vluchtelingen Mardin

Info: 030-2326907

 


Foto's:
- Vluchtelingen uit Syrië, dik aangekleed (zie rechtsonder van achter een man met 'ijsmuts') aan tafel.
- De gezinnen uit Syrië worden ontvangen door aartsbisschop Özmen.
- De eetzaal, met vooraan de bisschop en zijn twee monniken, en de Syrische gezinnen. (Foto's: Deyrulzafaran)

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI