Orthodoxen en katholieken in dialoog over primaat en synodaliteit

boseDe gezamenlijke orthodoxe-katholieke studiegroep St. Irenaeus kwam van 31 oktober tot 4 november voor de 9e jaarvergadering bijeen in het Noord-Italiaanse klooster in Bose. In de naam van de monanstieke gemeenschap werd het gezelschap welkom geheten door prior Enzo Bianchi, de oprichter van de communiteit. Onder leiding van de beide voorzitters van de studiegroep, mgr. dr. Gerhard Feige en metropoliet dr. John Yazigi gingen de beraadslagingen over de verhouding tussen het primaatschap en de synodaliteit in de orthodoxe en katholieke kerk.

Prof. dr. Basilius Groen, hoogleraar liturgie aan de Universiteit van Graz, neemt vanaf het begin deel aan de studiegroepgroen 200 en spreekt er met enthousiasme over: 'De sfeer is heel goed ondanks sommige verschillen. Die verschillen zijn echter niet alleen tussen orthodox en rooms-katholiek, maar ook binnen de confessies: niet alle katholieke theologen denken hetzelfde, niet alle orthodoxe theologen zijn hetzelfde, de verschillen hebben te maken met verschil in cultuur en theologische opleiding. Tot nog toe hebben we erg historisch gewerkt. Op verzoek van een aantal orthodoxen gaan we nu wat meer ‚systematische' thema's aanpakken, b.v. de theologische en spirituele rol van de bisschop. Er is een coordinatiegroep gevormd waarin behalve de twee secretarissen Assaad Elias Kattan (prof. orthodoxe theologie in Münster) en ikzelf zitting hebben. Een hoogtepunt vond ik de ontmoeting met Enzo Bianchi, de leider van de Bose-Communiteit en een bestseller-auteur in Italie. Overigens telt Bose niet alleen maar katholieken maar ook enkele orthodoxen (Sophia Senyk, Oekraiens-orthodox) en protestanten. Er zijn ongeveer 40 mannen en 40 vrouwen lid van de zeer gastvrije communiteit.'

Over de bijeenkomst in Bose werd een uitvoerig persbericht uitgegeven waarin de resultaten van het gesprek worden weergegeven. We publiceren het hier in de Engelse en in de Duitse versie.